Urenco wil tweede kerncentrale in Borssele

Urenco wil tweede kerncentrale in Borssele
Urenco wil tweede kerncentrale in Borssele © OZ
© OZ
Goedkoop en schoon
In Duitsland is al besloten om helemaal afscheid te nemen van kernenergie. Dat gebeurde na de kernramp in Fukushima. Volgens de directeur van Urenco Nederland is dat zonde, omdat kernenergie volgens hem de 'goedkoopste en schoonste energiebron' is.
Ruimte
"Wind en zon zijn er in lage concentraties en je hebt er dus veel ruimte voor nodig", zegt Louter. Bovendien moet je daarnaast nog een flexibele energiebron handhaven waarmee de het veranderende stroomaanbod uit wind en zon kan worden aangevuld, bijvoorbeeld met gascentrales. Bij kernenergie hoeft dat niet. Dat moet je ook meewegen, vindt Louter.
Toenemende vraag
Volgens Louter zal de vraag naar kernenergie de komende jaren alleen maar toenemen omdat er steeds meer afscheid wordt genomen van fossiele brandstoffen zoals olie en gas. "Op dit moment zijn meer dan zestig reactoren in aanbouw. Daarvan komt meer dan een derde in China", stelt de directeur van Urenco Nederland.

Brandstof voor kerncentrales

Urenco verrijkt uranium om als brandstof te dienen voor kerncentrales. Het bedrijf heeft vier verrijkingsfabrieken, waarvan er een in Nederland staat. De andere fabrieken staan in Groot-Brittannië, Duitsland en de Verenigde Staten.