Het belangrijkste politieke besluit van het jaar (video)

Het belangrijkste politieke besluit van het jaar (video)
Het belangrijkste politieke besluit van het jaar (video) © Omroep Zeeland
Lobby Kruispunt Sloeweg

Belangrijkste knooppunt van Zeeland

MIDDELBURG - Het wordt misschien wel het belangrijkste knooppunt van Zeeland. Bij het kruispunt van de Sloeweg met de Bernhard weg komen de wegen tussen Goes, Middelburg en Gent bij elkaar. Vrijdag wordt het beslist: Wordt het een knooppunt met drie viaducten waar een prijskaartje van 20,1 miljoen euro aan hangt? Of kiezen Provinciale Staten voor een rotonde en één viaduct ter waarde van 15,9 miljoen euro?
Viaducten Sloeweg
Viaducten Sloeweg © OZ

Verdeeld

Het wordt vrijdag een ongekend spannende Statenvergadering. Meestal is het zo dat de coalitiepartijen CDA, VVD, SGP en PvdA de rijen sluiten, waardoor het heel voorspelbaar is wat Provinciale Staten gaan doen. Maar nu zijn de meningen zo verdeeld, dat de scheiding zelfs dwars door de coalitiepartners heen loopt.

Uitslag stemming

Het is dan ook nog volstrekt onduidelijk hoe de stemming over het kruispunt zal verlopen. Er zijn 39 Statenleden die mogen stemmen. Het goedkopere kruispunt kan waarschijnlijk rekenen op zeventien stemmen (CDA, PvdA, SP, CU en GroenLinks - al ziet die partij liever dat het kruispunt alleen een rotonde krijgt en zo nog goedkoper wordt).
Drie viaducten
VVD, PVV, Partij voor Zeeland, 50PLUS en ZeelandLokaal, samen goed voor dertien zetels, zijn groot voorstander van een knooppunt met drie viaducten. Er zijn twee partijen die pas vrijdag de knoop doorhakken. Dat zijn SGP en D66, samen goed voor negen zetels. Die stemmen zullen zeer waarschijnlijk de doorslag geven. 
Rotonde Sloeweg
Rotonde Sloeweg © OZ