D66 botst met VVD en PvdA over kerncentrale

D66 botst met VVD en PvdA over kerncentrale
D66 botst met VVD en PvdA over kerncentrale © OZ
Kerncentrale Borsele
Kerncentrale Borsele © OZ
MIDDELBURG - 'Bal ligt bij het Rijk' 
De discussie kwam los na een voorstel van GroenLinks om nogmaals gezamenlijk een brief en krachtig signaal te laten horen aan Den Haag. Waar D66 de bal volledig bij het Rijk legt, vinden de andere partijen dat onterecht. "Dat verandert niks aan de situatie die er nu is. Het wordt tijd dat D66 realistisch wordt", zegt fractievoorzitter Anita Pijpelink van de PvdA.

Duidelijk signaal

Partijen vinden het belangrijk om nogmaals één stevige vuist maken naar Den Haag over de kerncentrale. Op 22 december wordt er namelijk in de Tweede Kamer weer over gepraat, dus een duidelijk signaal vanuit de Zeeuwse politiek is noodzakelijk vindt een meerderheid van de partijen. "Maar dan moet de boodschap naar het Rijk scherper. We hebben er al veel over gepraat en dat heeft alleen maar geleid tot een onoverbrugbare kloof", zegt Hannie Kool van het CDA.

Delta zelf schuldig

De VVD vindt dat Delta zelf deels schuldig is aan de situatie waarin het nu verkeert. "Zij hebben zich het afgelopen jaar provocerend gedragen in Den Haag toen het over de splitsing ging." Een woedende reactie van D66 was het gevolg: "Minister Kamp zegt dat wij honderden miljoenen aan dividend hebben geïncasseerd en de kerncentrale daardoor onze verantwoordelijkheid is. Maar de veiligheid van de kerncentrale is de verantwoordelijkheid van het Rijk en daar ligt de oplossing dus ook", vindt fractievoorzitter Ton Veraart.

'25 miljoen is te weinig'

De handreiking van het Rijk om 25 miljoen euro beschikbaar te stellen voor grote projecten is voor veel partijen onvoldoende. "We hadden om veel meer gevraagd", zegt Ger van Unen van de SP. Het geld dat het Rijk nu biedt, zonder hulp voor de kerncentrale in Borssele geeft alle partijen een onaangenaam gevoel. "Het is niet fair om 380.000 Zeeuwen om op te laten draaien voor een besluit dat landelijk genomen is. Laten we het neerleggen daar waar het hoort", besluit fractievoorzitter Gerwi Temmink.