'Den Haag helpt niet met oplossing kerncentrale'

'Den Haag helpt niet met oplossing kerncentrale'
'Den Haag helpt niet met oplossing kerncentrale' © OZ
kerncentrale in Borsele
kerncentrale in Borsele © OZ
OOST-SOUBURG - Kort overleg
De Zeeuwse gemeenten en de provincie, de aandeelhouders van Delta, hebben donderdag overleg gehad met ministers Henk Kamp (Economie) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën). Volgens de krant duurde dat overleg kort en wordt er nu alleen gewerkt aan een verklaring voor de Tweede Kamer en Provinciale Staten.
Reddingsplan
De provincie wil dat de regering helpt met een oplossing voor de verplichte splitsing van Delta en de kerncentrale in Borssele. Het Rijk kwam vorige maand met een voorstel. In het reddingsplan van het Rijk zouden zij de aandeelhouders helpen met het opzetten van een nieuw Zeeuws nutsbedrijf (met het kopen van netwerkbedrijf Enduris en een deel van waterbedrijf Evides door de aandeelhouders). Volgens het provinciebestuur hebben de aandeelhouders van Delta daar het geld niet voor.
Lees ook: 'Zeeland gaat dertig jaar op slot als Rijk niet helpt met kerncentrale' (video)

Landelijk probleem
Ook hoopte de provincie op hulp bij een oplossing voor de kerncentrale bij Borssele. Die draait al jaren met verlies vanwege de lage energieprijs. Het fonds waarin gespaard zou worden om de centrale vanaf 2033 te onmantelen, heeft onvoldoende geld. De provincie vindt de kerncentrale een landelijk probleem. De regering is het daar niet mee eens. Ook de Tweede Kamer vindt de kerncentrale een landelijk probleem. Eind deze maand debatteert de kamer over het probleem.

kerncentrale Borssele
kerncentrale Borssele © OZ

Problemen zelf oplossen

Eind november gaf minister Kamp aan dat de aandeelhouders dat probleem zelf op moeten lossen door bijvoorbeeld winstgevende bedrijfsonderdelen te verkopen. Zo werd deze week bekend dat investeringsmaatschappij EQT onder ander ZeelandNet van Delta heeft overgenomen. Volgens de PZC staan door het uitblijven van een oplossing in Zeeland 200 banen op de tocht.

Overleg mislukt

Eind november leek het er al op dat het overleg mislukt was, maar uiteindelijk gingen de partijen toch nog een keer met elkaar om de tafel. Twee weken geleden vond de eerste nieuwe ontmoeting tussen Zeeland en Den Haag plaats. Na dat overleg werd er nog gesproken over een 'constructief overleg'.