Zeeuwse knop populair in kerstpakket (video)

Zeeuwse knop populair in kerstpakket (video)
Zeeuwse knop populair in kerstpakket (video) © OZ
Zeeuwse (kerst)knop

Te veel om op te noemen

GOES - Bij een groothandel in Goes is de kerstversiering met de Zeeuwse knop erop dit jaar een populair item om in een kerstpakket te stoppen. "Hij hangt hier ook in de boom. De kerstballen doen het goed als geschenk, maar dat geldt voor veel producten met de knop er op", zegt Cornelie Francke van de groothandel. "We hebben echt te veel om op te noemen. Fietsbellen, sloffen, een heel servies met de knop erop."
Geen flauw idee
Ondanks de populariteit van de Zeeuwse knop, weten veel Zeeuwen niet waarom juist dit het symbool van Zeeland is. In het centrum van Goes hebben de meeste mensen echt geen idee. "Ik moet het eigenlijk wel weten, want ik verkoop 'm zelf ook op producten", zegt een winkelier lachend. "Maar ik kan daar geen antwoord op geven helaas."
Niet eens Zeeuws
"De knop was vroeger onderdeel van de klederdracht. De mannen zijn er mee begonnen met twee knoopjes aan hun boord en de broeksriem. Later gingen de vrouwen ook knopen dragen. Het is eigenlijk niet eens Zeeuws, want in Urk en Staphorst werden ze ook gedragen, maar de Zeeuwen zijn er het langst meer doorgegaan", vertelt Cornelie. Het verbaast haar niks dat veel mensen het niet weten. "Ik heb het zelf ook op moeten zoeken. Je ziet de klederdracht ook niet meer zoveel natuurlijk."