'Schelpdierbanken overleven alleen met visverbod' (video)

'Schelpdierbanken overleven alleen met visverbod' (video)
'Schelpdierbanken overleven alleen met visverbod' (video) © oz
Oesterrif Voordelta

Larfjes

MIDDELBURG - Flameling is blij dat bij het onderzoek van natuurorganisatie ARK voor de kust van de Grevelingen, een natuurlijk oesterrif is ontdekt dat ook zelf larfjes aanmaakt. 

Verdwenen

Mosselbanken en oesterriffen vormen de basis voor biodiversiteit in de zee. Met het ontstaan van schelpdierbanken is er een bodem voor vissoorten, waterdieren, vogels en zelfs koraal. Wetenschappers schatten dat 100 jaar geleden 20% van de Noordzeebodem bedekt was met deze banken, en dat die allemaal zijn verdwenen door het vissen met netten en vervuiling van de zee.
© oz

Visverbod

Inez Flameling ziet dat er nog een grote hindernis genomen moet worden voordat de schelpdierbanken een kans van overleven hebben. Het pas ontdekte rif is beschermd door breukstenen. Daardoor kunnen vissersboten niet in de buurt komen. Het onstaan van nieuwe banken zal alleen succesvol zijn als er met de visserijsector afspraken gemaakt kunnen worden om de mosselbanken en oesterriffen met rust te laten. Dat kan alleen met een visverbod.

Positief

Volgens Flameling kan een visverbod ook positieve gevolgen hebben voor de vissers: "Een recent onderzoek van van de grootste zeebeschermingsorganisatie ter wereld, Oceana, zegt van wel. Zij stellen dat door bepaalde Europese gebieden te laten herstellen de visvangst in Europa uiteindelijk met 5 miljoen ton kan toenemen. Maar daar is wel een lange adem voor nodig."