'Van Breukelen gebrainwasht door Zeeuwse sekte'

'Van Breukelen gebrainwasht door Zeeuwse sekte'
'Van Breukelen gebrainwasht door Zeeuwse sekte' © nnb
Hans van Breukelen
Hans van Breukelen © nnb

'Winning mindset'

BURGH HAAMSTEDE - ​​Het gaat om het Bureau voor Toegepaste Sociale Wetenschappen (BTSW), gevestigd in Burgh-Haamstede. Dat bedrijf richt zich op psychologische hulp en mentale coaching in topsport en het moet de KNVB gaan helpen om de Nederlandse voetballers weer in een 'winning mindset' te brengen.

​​Gek van geluk

Maar in het boek Ik was gek van geluk over sektarische bewegingen in Nederland zou het bedrijf zijn onthuld als sekte, ​schrijft De Telegraaf. ​Het boek is geschreven door ​onderzoeker drs. Carine Damen.

Bronnen beschermen
Drs. Damen, die voor haar boek met ex-werknemers sprak, zegt tegen de Telegraaf dat ze haar bronnen moet blijven beschermen, maar dat ze wel het onderzoek van de krant toejuicht in het belang van vele jonge voetballers en voetbalsters. Op Twitter voegt ze toe dat ze al in Ik was gek van geluk omschreef hoe Hans van Breukelen gehersenspoeld werd door een sekte. ​

— Carine Damen (@CarineDamen)
">

Informanten

De schrijfster gebruikt in het boek gefingeerde namen, om haar bronnen te beschermen. Maar informanten zouden aan de Telegraaf hebben onthuld dat het bedrijf dat in het boek Bureau voor Sociale Vaardigheden (BSV) genoemd wordt, eigenlijk staat voor BTSW. En de directeur die in het boek Nico Dijkgraaf heet zou in werkelijkheid BTSW-directeur Rini Stoutjesdijk voorstellen.

Diensten

Sinds Van Breukelens aanstelling bij de KNVB levert het bedrijf van Stoutjesdijk volgens de Telegraaf diverse diensten aan de voetbalbond. Zo zou Stoutjesdijk dit najaar als mental-coach zijn toegevoegd aan de staf van de Oranje-vrouwen.
Hoofdstuk
In het boek komen volgens De Telegraaf drie ex-cliënten van BTSW aan het woord, die schade hebben ondervonden van 'brainwashing en financiële manipulatie'. De Telegraaf verwijst in het artikel ook naar een digitale versie van het boek dat de schrijfster op haar eigen website heeft gepubliceerd.
Klik hier om het boek digitaal te lezen (pdf). Het hoofdstuk over 'BSW' staat op pagina 133 tot en met 157.