Provincie houdt vast aan subsidie voor Concert at SEA

Provincie houdt vast aan subsidie voor Concert at SEA
Provincie houdt vast aan subsidie voor Concert at SEA © OZ
Ben-de-reu-over-concert-at-sea-ZNO161213TS

Bewijzen

MIDDELBURG - De Provincie besloot vorig jaar om alle subsidies op nul te zetten en de aanvragers zich opnieuw te laten bewijzen. Volgens gedeputeerde Ben de Reu werd dat gedaan omdat "bezuinigen op subsidies is de oude manier van denken. Nu keren we het om. We beginnen met niks en kijken dan wie waar recht op heeft." Gedeputeerde Staten kregen de opdracht om 300.000 euro te bezuinigen op cultuur, waarvan 40.000 op de festivals.

Voorstel

Na overleg met de Staten in maart dit jaar kwam er een ambtelijk voorstel. Daaruit bleek dat vrijwel alle oude subsidies weer werden toegekend, met een paar uitzonderingen en kortingen.

Uitstraling

De oppositie in Provinciale Staten, maar ook de SGP gaf aan dat het subsidiëren van een commercieel evenement als CAS niet meer nodig is, omdat CAS zichzelf ruimschoots kan bedruipen. Het blijkt dat het college van GS vindt dat de Provincie dergelijke evenementen geld moet blijven geven omdat ze een nationale uitstraling hebben die moet worden benut. Eigenlijk is het grootste gedeelte van de subsidie sponsoring.

'Meer reclamegeld'

De Provincie wordt meegenomen in de communicatie van het festival en het hoofdpodium heet het 'Zeelandpodium'. De Reu begrijpt dat dit meer reclamegeld is dan cultuurgeld. "Misschien wordt het volgend jaar overgeheveld naar het reclamebudget."
© oz

Verliezer

Muziekpodium Zeeland (MPZ) is de grote verliezer bij de vaststelling van het cultuurprogramma 2017-2020 van de Provincie. MPZ moet het met 140.000 euro per jaar minder doen. En ook het Bevrijdingsfestival Zeeland krijgt in totaal 25 procent minder. Vestrock in Hulst mag zich de komende jaren verheugen met een bijdrage van 35.000 euro. In totaal heeft GS ten opzichte van 2016 300.000 euro op cultuur bezuinigd.

Motie

Vrijdag 16 december vergaderen Provinciale Staten voor het laatste in 2016. Mochten de fracties nog veranderingen willen aanbrengen in het cultuurprogramma met bijvoorbeeld een motie, dan is dat de laatste mogelijkheid.