'Provincie moet fietsveiligheid sneller aanpakken'

'Provincie moet fietsveiligheid sneller aanpakken'
'Provincie moet fietsveiligheid sneller aanpakken' © OZ
OZ © Ria Brasser

Druk met reorganisaties

OOST-SOUBURG - "Er is een raad voor de verkeersveiligheid, maar die heeft zich de afgelopen anderhalf jaar alleen maar bezig gehouden met een interne reorganisaties", zegt Flip Nieuwenhuize van de bond. "Tot concrete inzichten en initiatieven is het in die periode niet gekomen."
'Plannen komen vaak niet van de grond'

Fietspaden en oversteekplaatsen

De Fietsersbond wil bijvoorbeeld dat fietspaden en oversteekplaatsen veiliger worden gemaakt. "Waar we de laatste tijd veel mee bezig zijn, is de veiligheid rond werkzaamheden. Voor auto's is er vaak een nette omleiding, maar fietsers moeten hun weg maar zoeken. Daarmee kun je ook al winst boeken."

Opdracht van minister

Volgens de Fietsersbond moeten alle gemeentes op aanwijzen van de minister een veiligheidsbeleid ontwikkelen, maar gebeurt er bij veel gemeenten te weinig. "Ze moeten een goede analyse maken van de risico's in de gemeente. En daar moet ook een plan aan worden gekoppeld of deze punten ook echt worden verbeterd", zegt Nieuwenhuize. "Dat is in Zeeland echt héél, héél slecht ontwikkeld."

Plannen niet van de grond

"Als er dan een plan is, komen die initiatieven vaak niet van de grond. De gemeenten zeggen dat daar dan geen geld voor is", aldus Nieuwenhuize. Het gaat dan vooral om plannen binnen de bebouwde kom. Buiten de bebouwde kom is Waterschap Scheldestromen vooral actief als wegbeheerder. "De laatste jaren heeft het waterschap zich zeker ingespannen om de wegen veiliger te maken."