Dode walvis is waarschijnlijk een vinvis, doodsoorzaak niet onderzocht

De dode walvis die gisteren bij Neeltje Jans aanspoelde, wordt morgen uit het water gehaald. Een aannemer buigt zich op dit moment over de beste manier om dat te doen. Zodra het beest op de kant ligt, wordt het vervoerd naar een destructiebedrijf en vernietigd.

Het walviskadaver spoelde gisteren aan bij Neeltje Jans. Volgens het Reddingsteam Zeedieren regio Zuidwest is de dode walvis 'in een gevorderde staat van ontbinding'. Dat maakt het bergen er niet makkelijker op. Er is een kans dat het beest niet in één stuk uit het water gehaald kan worden.

Geen interesse

Als dat wel het geval is, wordt eerst gekeken of er misschien specialisten nodig zijn van de Universiteit Utrecht om het beest in stukken te snijden. De doodsoorzaak van het beest wordt niet onderzocht, Naturalis heeft bij Rijkswaterstaat aangegeven geen interesse in het kadaver te hebben. Daarom wordt het beest door destructiebedrijf Rendac opgehaald en vernietigd.

Dode walvis van dertien meter gevonden bij Neeltje Jans (foto: Reddingsteam Zeezoogdieren ZuidWest)

'Het lijkt om een vinvis te gaan'

Lianne van Hoven van Zeezoogdierenhulp Kop van Goeree was als een van de eersten ter plaatse. "Het lijkt om een vinvis te gaan", vertelt ze. Volgens haar was de drijvende walvis al op meerdere plekken gespot, voor het kadaver aan de wal aanspoelde. Het beest is aan de steiger vastgelegd, zodat hij niet verder kan drijven.

ITEM Walvis Neeltje Jans

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Neeltje Jans Aangespoeld Walvis Vinvis Karkas
Deel dit artikel:

Reageren