Shell bouwt tweede windmolenpark Borssele

Shell bouwt tweede windmolenpark Borssele
Shell bouwt tweede windmolenpark Borssele © Bertus Ars / Flickr
© Ria Brasser / Flickr

Fors minder

BORSSELE - Het tweede windpark gaat fors minder kosten dan gedacht. Volgens het ministerie van Economische Zaken kan het park met 300 miljoen euro worden aangelegd en geëxploiteerd in plaats van 5 miljard.
Goedkoper
Het park is ook een stuk goedkoper dan het eerste windpark Borssele. Eerder kreeg Dong Energy toestemming om op de eerste twee kavels een park neer te zetten voor 7,27 cent per kilowattuur. Nu wordt er 5,45 cent per kilowattuur betaald.
22 kilometer uit de kust
22 kilometer uit de kust © OZ
Geen subsidie meer
"Als de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs doorzet zoals verwacht, hebben we over 7,5 jaar na aanleg helemaal geen subsidie meer nodig voor stroomopwekking door wind op zee", zegt minister Henk Kamp. "Het doel van het kabinet om de prijs van duurzame energie te laten concurreren met die van fossiele energie komt hiermee in zicht."
Vijf parken
Dit windpark is het tweede van de in totaal vijf die worden neergezet. Volgens het ministerie gaat het om de grootste ter wereld. Elk windpark heeft een capaciteit van 700 megawatt. Ieder park kan daarmee een miljoen huishoudens van stroom voorzien.