Kamp: geen nieuwe kerncentrale, wel windmolens

Kamp: geen nieuwe kerncentrale, wel windmolens
Kamp: geen nieuwe kerncentrale, wel windmolens © OZ
© YouTube

'Te duur'

BORSSELE - "Kernenergie is te duur. En er is geen behoefte aan." Dat is het korte antwoord van Kamp als hij gevraagd wordt naar zijn mening over de oproep van Urenco-topman Ad Louter. De directeur van de uraniumverrijker zei onlangs dat tijdig nagedacht moet worden over een tweede kerncentrale bij Borssele. 

Vraag

Louter denkt dat de vraag naar kernenergie toe zal nemen. Ook vindt hij dat bij het vergelijken van kernenergie met bijvoorbeeld windenergie meegenomen moet worden dat windenergie niet constant is. Dat betekent dat je een flexibele tweede bron nodig hebt, zoals een gascentrale. Bij kernenergie hoeft dat niet. Daarom is volgend Louter de 'goedkoopste en schoonste energiebron'.

Volgend kabinet

Minister Kamp zei afgelopen vrijdag nog tegen de NOS dat hij een tweede kerncentrale in Zeeland niet uitsluit. Onder het huidige kabinet kan het niet,omdat de PvdA tegen is, maar onder een volgend kabinet kan het eventueel wel, zei hij toen. Daarop lijkt hij nu, gezien zijn uitspraak in het Fd, op terug te komen.

Zijsprong

De mogelijkheid van een tweede kerncentrale was maar een zijsprong in het interview. Het ging met name over de aan te leggen gelijknamige windparken: Borssele 3 en 4. Maandagavond werd bekend dat die parken aangelegd worden door Shell, samen met Mitsubishi/DGE, Van Oord en Eneco.
© Bertus Ars / Flickr

Kosten vallen mee

De minister werd vooral gevraagd om te reageren op het nieuws dat de kosten voor de aanleg van de parken flink meevallen. Het park kan volgens zijn ministerie voor 300 miljoen euro worden aangelegd en geëxploiteerd, in plaats van de 5 miljard die eerder waren voorspeld.

Goedkoper

Kamp denkt dat hierdoor het moment dat groene energie goedkoper is dan fossiele energie dichterbij komt. "Waar ik blij om ben, is dat het er naar uitziet dat energie uit fossiel wordt beconcurreerd door duurzaam. We komen echt in de richting dat dat gebeurt." Volgens de minister biedt dit dan ook mogelijkheden voor nieuwe windparken op zee.