Discussie over video politiegeweld in Goes

Discussie over video politiegeweld in Goes
Discussie over video politiegeweld in Goes © Dumpert

Riem

GOES - Die avond werden een 19-jarige man uit de gemeente Reimerswaal en een van zijn vrienden aangehouden. De arrestant uit Reimerswaal had even daarvoor andere stappers geslagen met zijn riem.

Pepperspray

Toen de politie hem wilde inrekenen verzette hij zich hevig en de aangehouden vriend probeerde de arrestatie te verhinderen. De agenten gebruikten pepperspray om het tweetal onder controle te krijgen en namen hen meet naar het politiebureau. Een politiehond werd ingezet om de omstanders op afstand te houden.

Vuisten

In de video is te zien hoe een vrouwelijke agent in de chaotische situatie die daarbij ontstaat flink om zich heen mept, eerst met vuisten en voeten en later ook met een wapenstok. Onder de video op Dumpert.nl is discussie ontstaan over de vraag of dit politiegeweld nog wel proportioneel was. Criticasters vinden het bovenhands slaan met de wapenstok te ver gaan. Anderen vinden het juist terecht dat de agente 'adequaat optreedt'.

'Aangeleerde technieken'

Volgens politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage is het oordeel van de politie dat de agente, gezien de situatie, haar boekje niet te buiten is gegaan. Zo krijgen de omstanders eerst verbale signalen en wanneer ze volharden in hun verstoring van het politiewerk wordt er gepast geweld gebruikt.

Verwensingen

Verder is er sprake van een grimmige situatie. Er worden verwensingen naar de hoofden agenten geslingerd als 'randdebiel' en dergelijke. En hoewel in de reacties onder de video gesproken wordt van een slag naar het hoofd, meent de politiewoordvoerder te zien dat de slag gericht was op de schouder van de lastige omstander.

Vervelende situaties

"Helaas komen agenten vaker in dit soort vervelende situaties terecht", vertelt Uytdehage. "De agente wordt lastiggevallen, in de video is te zien dat de omstander haar vastgrijpt. In een split second besluit ze om te slaan. Ik heb binnen de politie navraag gedaan bij een politiedocent die agenten traint in het op de juiste manier toepassen van politiegeweld. Die heeft naar de beelden gekeken en ziet hier geen kwaad in."

Omstreden

Het bovenhands slaan met een wapenstok is omstreden. In november 2007 gebruikten meerdere agenten de wapenstok bij het uiteendrijven van een groep protesterende scholieren in Middelburg. Twee agenten werden daarvoor vervolgd.

Bovenhands

Een van de twee werd veroordeeld tot een boete, omdat hij bovenhands had geslagen. Zijn collega werd vrijgesproken omdat hij onderhands sloeg en zo niet het risico liep om de betreffende scholier op het hoofd te raken, was destijds het oordeel van de rechter.