Gezocht: duizenden vrouwen voor Zeeuwse jongeman (video)

Gezocht: duizenden vrouwen voor Zeeuwse jongeman (video)
Gezocht: duizenden vrouwen voor Zeeuwse jongeman (video) © OZ
Mannen vrouwen 1a
YERSEKE - Mannenoverschot
In de leeftijdscategorie van Robin (25-30 jaar) is er een mannenoverschot van 669. En als we naar de totale Zeeuwse bevolking onder de 45 jaar kijken zijn er 4486 mannen meer dan vrouwen. 

Te weinig


De scheve verhoudingen in de Zeeuwse bevolking maken dat het voor een jonge vrijgezel als Robin niet zo simpel is om een vrouw te vinden. Dat hij niet de enige is blijkt wel uit de vele reacties die we kregen toen we een oproep voor dit verhaal op Facebook plaatsten.

Langer leven

Als we naar de totale Zeeuwse bevolking kijken zijn de vrouwen nog altijd in de meerderheid, maar dat komt simpelweg doordat ze langer leven dan mannen. Ook worden er meer jongens dan meisjes geboren. Daarin wijkt Zeeland niet af van de rest van het land. Wat hier wel opvalt is het overschot aan mannen tussen de 15 en 35 jaar oud, dat is in Zeeland een stuk groter. 
Mannen vrouwen 1b

Vrouwen vertrekken

Een verklaring is waarschijnlijk dat vrouwen tegenwoordig vaker gaan studeren dan mannen. Uit migratiecijfers van het CBS blijkt dat er meer jonge vrouwen de provincie verlaten dan jonge mannen. In de leeftijdscategorie 15-25 jaar oud vertrokken er vorig jaar 2431 vrouwen tegenover 1837 mannen. 
In onderstaande grafiek zie je het mannenoverschot in Zeeland per leeftijdscategorie tot 45 jaar. 

Grafiek: mannenoverschot

Vriendin voor Robin

Omroep Zeeland trekt zich het lot van deze single mannen aan. We willen beginnen met het helpen van Robin in de zoektocht naar een vriendin. Robin is dus 28 jaar oud en woont in Zierikzee. In zijn vrije tijd is hij vooral druk met klussen in zijn nieuwe huis, maar hij zit ook bij de scouting en houdt van volleyballen. 
Mannen vrouwen 1c

Samen een hond

Met een toekomstige vriendin hoopt hij samen vaak op vakantie te gaan en avondjes weg. Ook lijkt het hem leuk om op termijn samen een hond op te voeden. Ben je geïnteresseerd? Stuur dan even een e-mail met foto naar nieuws@omroepzeeland.nl of een appje, ook met foto, naar 06-53289868. 
Omroep Zeeland nu ook op WhatsApp
Omroep Zeeland nu ook op WhatsApp © Omroep Zeeland

Mannenoverschot

Onder de 45 jaar is er in Zeeland een mannenoverschot van 4486. En dat mannenoverschot is in Zeeland het grootst in Zeeuws-Vlaanderen. Daar kampen de mannen al jaren met een tekort aan vrouwen van huwbare leeftijd.

Vrouwen leven langer

Maar vrouwen leven langer, dus is er boven die leeftijd juist een vrouwenoverschot, van 7508 om precies te zijn. Suus Kramer (86) uit Ellemeet kan erover meepraten. Ze is zelf nog kerngezond, maar ze verloor haar man in 1993. Toch heeft ze er in al die jaren nooit aan gedacht om een nieuwe partner te nemen.