Zeeuwse Documentaire Week is opvallend en bijzonder

Zeeuwse Documentaire Week is opvallend en bijzonder
Zeeuwse Documentaire Week is opvallend en bijzonder

De Zeeuwse Documentaire Week 2016, opvallend & bijzonder

OOST-SOUBURG -
Zaterdag 24 december: Elf Steden / Twee Dromen
Niels en Erwin Mesu uit Middelburg hebben maar één droom. Ze willen ooit de Elfstedentocht schaatsen, en dan het liefst zo snel mogelijk. Dan behoren ze tot de kanshebbers om te winnen. Ze doen er alles voor om maar klaar te zijn voor die ene dag. Draaiboeken voor de tocht liggen al klaar; het hele jaar door bereiden de broers zich voor op de dag die misschien nooit meer komt. Regie: Daniel Godihno Veiga.

Elf Steden / Twee Dromen tijdens de Zeeuwse Documentaire Week 2016


Zondag 25 december: Paradijs Glaswater
Een film van Fifi Visser over de doofstomme en spastische kunstenares Marianne Schipaanboord, die communiceert met haar tekeningen. Door de tekeningen wordt steeds duidelijker, hoe de meervoudig gehandicapte Marianne denkt en voelt en het leven ervaart. Deze documentaire werd dit jaar tijdens Film by the Sea door het publiek uitgeroepen tot beste Zeeuwse film.

Paradijs Glaswater tijdens de Zeeuwse Documentaire Week 2016


Maandag 26 december: Het laatste kunstje
Het kunstenaarsduo Paul en Menno de Nooijer. staat centraal in deze film van Jacomien Kodde. Met het nadere einde van Paul in zicht, kijkt het duo terug op hun werk en hun samenwerking. De film werd tijdens Film by the Sea bekroond met een prijs van de vakjury.

Het Laatste Kunstje tijdens de Zeeuwse Documentaire Week 2016


Dinsdag 27 december: Het getij voorbij
Joop Span schetst, samen met de inwoners van Veere, een beeld van Veere na de watersnoodramp van 1953 tot de afsluiting van het Veerse gat in 1961.

Het Getij Voorbij tijdens de Zeeuwse Documentaire Week 2016


Woensdag 28 december: The old man
De van oorsprong Zeeuwse voetbalscout Piet de Visser (81) reist samen met voormalig PSV-speler Godwin Attram naar Ghana omdat hij heel graag de opening wil meemaken van zijn voetbalschool in Accra. Een school waar talentvolle jongeren behalve voetbaltraining ook onderwijs, voeding en onderdak krijgen. Regie: Job van der Zon.

The Old Man tijdens de Zeeuwse Documentaire Week 2016


Donderdag 29 december: Onder de oppervlakte
Documentairemaker Digna Sinke kijkt met de belangrijkste hoofdrolspelers van het dossier Hedwigepolder terug op de slopende kwestie van het al of niet onder water zetten van de inmiddels beroemdste Zeeuws-Vlaamse polder.

Onder de Oppervlakte tijdens de Zeeuwse Documentaire Week 2016


Vrijdag 30 december: De tien van Renesse
In een aangrijpende reconstructie vertellen kinderen van de Zeeuwse verzetsmannen, die in december 1944 in het openbaar werden opgehangen, hoe deze gebeurtenis nog steeds een rol in hun leven opeist. Kijk voor meer informatie op www.tienvanrenesse.film.
Regie: Tjeerd Muller

De Tien van Renesse tijdens de Zeeuwse Documentaire Week 2016


Zaterdag 31 december: Afscheid van de Zeeuwse Leeuw
De carrière van wielrenner Johnny Hoogerland uit Langeweegje is er één met hoogte- en dieptepunten. Zijn grootste succes haalt Hoogerland in 2013 als hij Nederlands kampioen wordt. Het diepste dal is een ongeval in Spanje waarbij hij wordt aangereden door een auto. Het ongeluk kent een diepe nasleep; Hoogerland wordt mentaal nooit meer de oude en hangt na drie mindere jaren zijn fiets definitief aan de wilgen.  Regie: Stefan Nijpjes.

Afscheid van de Zeeuwse Leeuw tijdens de Zeeuwse Documentaire Week 2016