Geen steun voor kerncentrale; wel 25 miljoen voor Zeeland

Geen steun voor kerncentrale; wel 25 miljoen voor Zeeland
Geen steun voor kerncentrale; wel 25 miljoen voor Zeeland © OZ
Kerncentrale Borsele
Kerncentrale Borsele © OZ / Chris Verkaart

Vastgelopen

DEN HAAG - In de brief staat dat de onderhandelingen tussen de ministeries van Economische Zaken en Financiën enerzijds en de provincie Zeeland anderzijds op niets zijn uitgelopen. En dus blijft de situatie zoals hij nu is.
Verkoop
DELTA moet haar onderneming draaiende houden, door de verkoop van bedrijfsonderdelen. Vorige week werd bekend dat DELTA haar Retail-afdeling en ZeelandNet al heeft kunnen verkopen aan een Zweedse investeerder. Die heeft beloofd de banen van de twee onderdelen in Zeeland te laten.
Balkenende
Zeeland heeft het Rijk het afgelopen jaar nadrukkelijk om financiële steun gevraagd voor de kerncentrale, omdat ze in haar eentje de verliezen op de centrale niet meer kan opbrengen. In het rapport van de commissie Balkenende werd steun van het Rijk genoemd als een absolute noodzakelijkheid.

Lees ook:

Minister Kamp: Aandeelhouders DELTA moeten zelf oplossing zoeken
Zeeland en kabinet praten weer na ruzie kerncentrale
DELTA en ZeelandNet in Zweedse handen
25 miljoen
In de brief schrijft minister Kamp wel dat hij 25 miljoen euro vrijmaakt voor Zeeland, en dat hij dat geld aan Zeeland wil geven mits de provincie met uitgewerkte plannen komt. In het rapport-Balkenende is om dit bedrag gevraagd om nieuwe economische ontwikkelingen in Zeeland te stimuleren.
© OZ

'Positief'

Volgens het Zeeuwse Tweede Kamerlid André Bosman van de VVD is dit juist een positieve brief voor Zeeland. "Met de 25 miljoen die beschikbaar komt, kunnen goede projecten voor Zeeland gefinancierd worden. En dat is goed voor de werkgelegenheid in Zeeland."
Bosman
Verantwoordelijkheid
Bosman vindt niet dat het kabinet Zeeland laat zitten met de kerncentrale. "Het is besloten in overleg met de aandeelhouders en het Rijk, om tot deze gezamenlijke oplossing te komen."