Gemengde gevoelens over Rijkssteun aan Zeeland

Gemengde gevoelens over Rijkssteun aan Zeeland
Gemengde gevoelens over Rijkssteun aan Zeeland © OZ
© Omroep Zeeland

'Het regent miljarden'

MIDDELBURG - "Een schande", noemt fractievoorzitter Ton Veraart van D66 de brief van Kamp. "Het gaat over 25 miljoen euro. Dat is voor veel mensen veel geld. Maar op de begroting van Economische Zaken... Het regent miljarden bij dat ministerie. Het belangrijkste is dat Kamp ons gewoon met de verlieslijdende kerncentrale laat zitten."
Ton Veraart

Nationaal probleem

"Het kabinet doet net of het niet zijn probleem is. Dat is het natuurlijk wel. Die kerncentrale staat wel in Zeeland, maar het is nationale wetgeving en nationale veiligheid, onder nationaal toezicht en dus ook een nationaal probleem. En dat moeten we dus met z'n allen oplossen en niet alleen in Zeeland", reageert Veraart.

Tafelzilver

Gedeputeerde Carla Schönknecht (VVD) is wel blij met de 25 miljoen euro die het kabinet in Zeeland steekt. "Die 25 miljoen euro is heel goed nieuws. Maar wat betreft de kerncentrale ben ik niet blij dat er nu goed geld naar slecht gaat." Daarmee bedoelt ze dat het Rijk vindt dat de opbrengst van de verkoop van gezonde bedrijfsonderdelen moet worden gebruikt om de verliezen van de kerncentrale te dekken.
Carla Schönknecht

Hoe wordt Enduris verkocht?

DELTA verkocht onlangs het deel dat energie verkoopt en het deel dat televisie en internet levert. Ook staat netwerkbedrijf Enduris in de etalage. De volgende stap is nu dat dit deel ook daadwerkelijk verkocht wordt, zegt Schönknecht. De vraag is alleen onder welke voorwaarden. "We moeten maar zien wat de markt doet. Zijn er gegadigden? En wordt het dan verkocht met behoud van werkgelegenheid?"

Wat doen de energieprijzen?

De opbrengst van de verschillende delen van DELTA wordt dan gestoken in het deel dat overblijft, waaronder de kerncentrale. "Die organisatie is dan kapitaalkrachtig genoeg om de verliezen de komende jaren te dekken", stelt Schönknecht. Het is daarna de vraag wat de energieprijzen gaan doen. "Als ze stijgen; prima. Maar blijven ze laag of worden ze nog lager, dan zal er veel geld in de verlieslatende organisatie verdwijnen."

Zoek het zelf maar uit

"Er wordt gewoon gezegd: zoek het zelf maar uit. Ik vind dat een schande", zegt Veraart. "Het geld wat DELTA binnenhaalt met de verkoop van gezonde onderdelen is niet alleen nodig om het probleem met de kerncentrale oplossen, maar dat moeten we gebruiken voor gezonde investeringen in Zeeland. En dan nog moet die kerncentrale door het kabinet worden overgenomen als zijn verantwoordelijkheid."

Sleutel inleveren

Volgens Veraart moet de provincie zich bij het probleem veel harder opstellen. "Als het erop aankomt moeten we gewoon vaststellen: als het niet gaat, dan gaat het niet. En dan leveren we de sleutel gewoon in bij Kamp."