Balkenende: Winst voor Zeeland

Balkenende: Winst voor Zeeland
Balkenende: Winst voor Zeeland © OZ
Bijeenkomst Balkenende

Toezegging

GOES - Maar die race is volgens de Zeeuwse oud-premier nog niet gelopen. Uitgerekend tijdens een bijeenkomst in De Mythe in Goes waar Jan Peter Balkenende tekst en uitleg gaf aan Zeeuwse politici kwam het grote nieuws: Minister Kamp is tóch bereid om 25 miljoen euro uittrekken voor projecten die de Zeeuwse economie een impuls geven. En dat was precies één van de belangrijkste aanbevelingen van de commissie-Balkenende. De Zeeuwse oud-premier - en hij kan weten - noemt dit een toezegging waar Zeeland minister Kamp aan kan houden.

Harde noot om te kraken

Balkenende: "Als je als bewindspersoon zo'n brief schrijft en er wordt een getal in genoemd, dan weet je dat je daar politiek aan worden gehouden. Als Zeeland met goede plannen komt, maar die zijn er absoluut." De man die leiding gaf aan de commissie Balkenende noemde minister Kamp een harde noot om te kraken. Maar hij is blij met het resultaat.

Ook oplossing kerncentrale kan nog

Toch liet minister Kamp in zijn brief ook wéér een duidelijke 'nee' horen. Want hij gaat Zeeland niet helpen bij een oplossing voor de verliesgevende kerncentrale. En ook daarvan stelde de commissie Balkenende dat dit probleem te groot is om door Zeeland alleen te worden opgelost. Maar ook op dat punt houdt Balkenende vertrouwen in een goede afloop.

Discussie nog niet klaar

Balkenende: "Die discussie is nog niet afgelopen. We hebben vaak gezegd dat de kerncentrale de mogelijkheden van deze regio overstijgt. Dat wordt door velen onderschreven. Ik ben er zeker van dat dat debat niet niet klaar is.
Van links naar rechts: Jo-Annes de Bat, Ben de Reu en Han Polman
Van links naar rechts: Jo-Annes de Bat, Ben de Reu en Han Polman © OZ

De Bat voorzichtig optimistisch

Ook gedeputeerde Jo-Annes de Bat van Financiën is voorzichtig optimistisch over de brief die minister Kamp woensdag stuurde. Volgens De Bat is de toezegging dat er 25 miljoen euro voor Zeeland beschikbaar is, als er tenminste concrete plannen zijn, weer een stapje in de goede richting. Maar het geld heeft hij nog niet op de bankrekening van de provincie binnen zien komen. Dus hij blijft voorzichtig.
Reactie gedeputeerde De Bat