'Wat mij betreft gaat de stekker eruit bij Porthos'

'Wat mij betreft gaat de stekker eruit bij Porthos'
'Wat mij betreft gaat de stekker eruit bij Porthos' © OZ
Porthos-pand
Porthos-pand © Omroep Zeeland

Samenwerking

MIDDELBURG - In een commissievergadering van de gemeenteraad van Middelburg kwam maandagavond al aan de orde dat de samenwerking tussen drie Walcherse gemeenten stroef loopt. De SP Middelburg wil daarom van die samenwerking maar helemaal afzien. "Wat mij betreft gaat de stekker eruit. Dat heeft financiële consequenties maar uiteindelijk kost Porthos nu en op termijn ook veel. Nu de stekker eruit betekent dat je als raad weer controle hebt", zegt raadslid Petroesjka Sterk.
ITEM Commissie Porthos

Controle beleid

De controle van de gemeenteraden ontbreekt nu volgens een rapport van de rekenkamer. Dat concluderen ook de ChristenUnie en de SGP. Die stellen dan ook voor om een raad van toezicht in het leven te roepen om op die manier controle vanuit de gemeenteraad mogelijk te maken. Overigens zijn er meer partijen die daar oren naar hebben.
Nieuw raadsvoorstel
In een rapport van het bureau BMC blijkt dat de werkdruk voor het personeel van Porthos enorm is. Het college kondigt aan dat probleem te willen oplossen met het aanstellen van een aantal tijdelijke krachten. Dat komt te staan in een nieuw raadsvoorstel dat in januari zal worden besproken. De toekomst van de Walcherse samenwerking komt dan ook opnieuw aan de orde. Ondertussen gaat het college onderzoeken hoe andere gemeenten zoals Goes zelfstandig organiseren.

Geen reactie

De andere twee Walcherse gemeenten, Vlissingen en Veere, willen nog niet reageren. Wethouder Maas van Veere verwijst naar de Middelburgse wethouder. Wethouder Vader van Vlissingen wil pas reageren als begin januari de Vlissingse versie van het rapport verschijnt. Ook raadsleden uit Vlissingen willen dan pas reageren.