Sloeweg: De voors en de tegens van drie viaducten (video)

Sloeweg: De voors en de tegens van drie viaducten (video)
Sloeweg: De voors en de tegens van drie viaducten (video) © Omroep Zeeland
Dit zijn de argumenten voor en tegen

Eindeloos veel voordelen

MIDDELBURG - Eén van de grootste voorstanders van het knooppunt met drie viaducten is fractievoorzitter Kees Bierens van de VVD. De voordelen zijn wat hem betreft eindeloos: toekomstbestendig, veilig, snel, goed voor het milieu.

Heel raar

De PvdA is geen voorstander van deze oplossing. Statenlid Ralph van Hertum ziet liever een kruispunt met één viaduct en een rotonde: "Zeeland klopt voortdurend aan in Den Haag om steun te vragen voor de Zeeuwse economie. Dan is het toch heel raar als je miljoenen euro's extra uittrekt!"

Veertig jaar

Kees Bierens wijst dat argument van de hand. "Op termijn dragen we de Sloeweg over aan het Rijk. De investering die we nu doen, is dan ook goed voor het Rijk. Met drie viaducten kan dit kruispunt zeker veertig jaar mee."
© OZ
Prins Claus Plein
Ralph van Hertum vindt de drie viaducten een luxe variant voor een dunbevolkte provincie. "We moeten hier niet voor een Prins Claus Plein gaan, zoals bij Den Haag. Hier in Zeeland wonen veel minder mensen. Natuurlijk rijdt er in de toekomst meer verkeer over de Sloeweg, maar heel veel drukker zal het niet worden."
'Heel Zeeland wil drie viaducten'
Daar stelt de VVD tegenover dat bijna iedereen in Zeeland de drie viaducten wil. Kees Bierens: "Zowel Terneuzen, Borssele, Middelburg, Veere en Vlissingen hebben aangegeven voorstander van dit knooppunt te zijn. Die gemeenten vertegenwoordigen meer dan 150.000 Zeeuwen."
© OZ
Zeven seconden
Het knooppunt met drie viaducten levert volgens onderzoek zeven seconden tijdwinst op op de route tussen Gent en Middelburg. Dus, als er een rotonde komt, is de reistijd zeven seconden langer. Van Hertum: "Als je 4,2 miljoen euro extra uittrekt voor een tijdwinst van zeven seconden, dan is dat dus 600.000 euro per seconde." Maar volgens de VVD gaat die rekensom niet op.
'Het scheelt zeven seconden'