Te koop: stabiele Zeeuwse netbeheerders

Netbeheerder Enduris
Netbeheerder Enduris © Omroep Zeeland
GOES - Stabiel
De netwerkbedrijven zijn de laatste jaren stabiele onderdelen van het in roerige vaarwater verkerend DELTA gebleken. Ondanks tegenvallende inkomsten uit de verkoop van stroom en gas, zorgen Enduris en DELTA Infra voor haast constante inkomsten voor het moederbedrijf. De laatste jaren zijn de onderdelen goed voor zo'n 10 miljoen euro aan jaarlijks dividend.

Verkoop

Ondanks de positieve resultaten, nemen de Zeeuwse overheden geen belang in het bedrijf. De aandeelhouders blijven na de splitsing van energiebedrijf DELTA de komende jaren namelijk zitten met verliesgevende energiecentrales als de Sloecentrale en de Borsselse kerncentrale. Die brengen zo'n groot financieel risico met zich mee, dat geld uittrekken voor Enduris en DELTA Infra een te grote stap is.
Banen
Netwerkbedrijf Enduris moet in publieke handen blijven. Daardoor is nu al duidelijk dat dat bedrijfsonderdeel door een van de overige Nederlandse netwerkbedrijven zal moeten worden gekocht. De komende maanden zal moeten blijken of dat Stedin, Enexis of Liander zal zijn. De vrees is dat door de verkoop aan een partij buiten Zeeland, er 200 tot 300 banen op de tocht staan. Bij het bedrijf werken nu nog zo'n 650 mensen.