Ook GGD en gemeenten willen aanpak overlast houtrook

Ook GGD en gemeenten willen aanpak overlast houtrook
Ook GGD en gemeenten willen aanpak overlast houtrook © Jc de Steur / Flickr
© Annek van den Dries / Flickr

Last van houtrook

De Nederlandse GGD's vinden dat mensen die overlast ervaren door houtrook onvoldoende worden beschermd. Volgens het tv-programma De Monitor blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat één op de tien Nederlanders last heeft van de houtrook uit de houtkachel of open haard van de buren.

Lastig

Maar instanties kunnen weinig doen om die overlast tegen te gaan. Het is namelijk lastig om objectief vast te stellen is wat hinder is en wat het verband is tussen de hinder en de open haard of houtkachel van de buren.

Fijnstof

Ook zijn er geen normen vastgelegd over de schadelijkheid van houtrook. En daar maken de GGD’s zich zorgen over, want houtkachels stoten bijna net zoveel fijnstof uit als al het wegverkeer in Nederland, blijkt volgens De Monitor uit cijfers van emissieregistratie.nl

— De Monitor (@De_Monitor)
">

Meer maatregelen

Ook de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) wil meer maatregelen tegen houtrook. De VNG wil nu dat staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu met 'handhaafbare beoordelingsmethode' komt, zodat gemeenten controles kunnen houden en overlast kunnen tegengaan.

Onderzoek

Het voorstel van de Zeeuwse GroenLinks om provinciebreed een onderzoek te doen naar de schadelijkheid van houtrook in Zeeland werd niet overgenomen door het dagelijkse provinciebestuur. Niet de Gedeputeerde Staten, maar de gemeenten gaan daar over, was het antwoord op de vragen van de partij.