Novemberverkoop huizenmarkt nog niet op oude niveau

Novemberverkoop huizenmarkt nog niet op oude niveau
Novemberverkoop huizenmarkt nog niet op oude niveau © OZ
Twee onder een kap
Twee onder een kap © OZ

21,1 procent meer

OOST-SOUBURG - Er werden in november 425 huizen verkocht, 21,1 procent meer dan een jaar geleden. Tegen het einde van het jaar neemt de huizenverkoop altijd toe, vandaar dat er alleen jaar-op-jaar-vergelijkingen kunnen worden gemaakt, om seizoensschommelingen uit te sluiten. 
Twee onder een kap 
De markt voor de twee-onder-een-kappers in Zeeland herstelt het snelst (zie onderstaande grafiek). In november 2015 werden daar 45 van verkocht, nu gaat het om 62 huizen. Maar de best verkochte huizen zijn tussenwoningen, dat zijn alle rijtjeshuizen zonder de hoekwoningen. Daarvan gingen er in de afgelopen maand 141 van de hand, tegenover 116 twaalf maanden ervoor. 

Grafiek: huizenverkoop

Crisis

Ook in Zeeland, net als in de rest van Nederland, herstelt de huizenmarkt zich van de crisis. Maar de Nederlandse huizenverkoop is met 25,5 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, meer dan Zeeland. Buiten Zeeland is het de markt voor de vrijstaande huizen die het snelst herstelt, in plaats van de twee-onder-een-kappers. 

Nog niet op oude niveau

De Zeeuwse novemberverkoop zit nog niet op het oude niveau van 2007, toen er in totaal 487 huizen van de hand gingen. Naar verwachting wordt de huizenverkoop van december iets beter dan in november.