Tot vier jaar cel voor hoofdverdachten Zeeuwse zedenzaak (video)

Tot vier jaar cel voor hoofdverdachten Zeeuwse zedenzaak (video)
Tot vier jaar cel voor hoofdverdachten Zeeuwse zedenzaak (video) © OZ
Uitspraak zedenzaak

Lager dan de eis

MIDDELBURG - De straffen voor de 21-jarige man uit Goes en de 27-jarige man uit Velp zijn gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De derde hoofdverdachte, een 21-jarige vrouw uit Vlissingen, werd veroordeeld tot 365 dagen cel, waarvan 321 dagen voorwaardelijk. Ook kreeg zij een werkstraf van 240 uur opgelegd. Die straf is lager dan de eis: tegen haar werd eerder 30 maanden celstraf geëist, waarvan 12 voorwaardelijk. 

Ontucht

Naast de drie hoofdverdachten moesten ook veertien klanten van de minderjarige prostituee zich voor de rechter verantwoorden. Twee van hen zijn vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. De overige twaalf 'klanten' zijn wel veroordeeld voor ontucht met een minderjarige. De meeste van hen kregen één dag cel en een taakstraf die varieerde van 100 tot 240 uur. 

Hogere straf dan de rest

Dat is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. Tegen de veertien mannen werden eerder celstraffen tussen de vier en acht maanden geëist. Eén van de prostitueebezoekers kreeg een hogere straf dan de rest, hij moet van de rechter 31 dagen de cel in, waarvan dertig voorwaardelijk, omdat hij nog steeds clubs bezoekt en niet let op minderjarigheid.
Onvruchtbaar
​Het minderjarige meisje dat de prostitutie in werd gedwongen verklaarde in de rechtbank dat ze nog steeds regelmatig 's nachts wakker schiet door wat haar is aangedaan. Ook heeft ze naar eigen zeggen meerdere seksueel overdraagbare aandoeningen opgelopen en is ze daardoor onvruchtbaar geworden.
Zedenzaak

Ontucht

De veertien prostitueebezoekers werden verdacht van 'het ontucht plegen met een prostituee tussen de 16 en 18 jaar oud.' Via sekssites als Kinky.nl zouden ze hebben gereageerd op de seksadvertentie van het 17-jarige meisje, waarna er een afspraak werd gemaakt. In een reactie eerder op de dag verklaarde Kinky.nl de rol die de website in deze zaak heeft gespeeld te betreuren.

'Onschuld'

De verdachten probeerden tijdens de inhoudelijke behandeling op verschillende manier hun onschuld te bewijzen. Ze gaven aan haar niet te kennen, dat in de advertentie stond dat ze 22 was of dat het donker was en haar niet goed konden zien. Het gaat om mannen uit Middelburg, Goes, Westkapelle, Vlissingen en twee uit Oost-Souburg. Eén man komt uit Putte, West-Brabant.