Betonplatenoplichter blijft voorlopig vastzitten

Betonplatenoplichter blijft voorlopig vastzitten
Betonplatenoplichter blijft voorlopig vastzitten © OZ
Betonplaten
Betonplaten © Liangtai Lin - Flickr
MIDDELBURG - Slachtoffers
De oplichtingszaak heeft veel slachtoffers gemaakt. 53 in totaal. Onder hen zijn ook veel Zeeuwen. De oplichters plaatsten advertenties met daarin onder andere goedkope betonplaten. Zodra de slachtoffers betaald hadden hoorden ze niets meer. 

Verdachten

In totaal worden vier mannen verdacht in de oplichtingszaak. De drie andere verdachten horen in januari of ze de rechtszaak in vrijheid mogen afwachten of dat ze vast blijven zitten. 
Prostaatkanker
De advocaat van de verdachte die vandaag voor de rechter moest verschijnen wilde dat zijn cliënt thuis de zaak af mag wachten. Volgens hem plast de verdachte bloed en zou hij ook 'een pijnlijke plasser' hebben. Dit zou kunnen wijzen op prostaatkanker. Omdat het volgens de advocaat niet onderzocht kan worden in een cel moet de verdachte dat vrij in een ziekenhuis kunnen laten doen.
Onzin
De officier van justitie vindt die redenatie onzin. Volgens haar blijkt uit de huidige medische gegevens niets dat wijst op prostaatkanker. De verdachte is namelijk eerder al onderzocht en verder onderzoek kan prima vanuit de gevangenis. 

— Heiko Strietman (@mediawoord)
">

​Ontsnappingspoging

​In oktober probeerde de verdachte nog te ontsnappen toen hij tijdens zijn voorarrest voor onderzoek naar het ziekenhuis mocht. Hij mocht even uit zijn cel voor ziekenhuisbezoek, ging ervandoor, maar werd kort daarna weer opgepakt en teruggebracht naar zijn cel.
​Lees ook: ​Notoire oplichter weer opgepakt

'We gaan tellen in jaren!'
Volgens de officier van justitie is de kans op herhaling van oplichting erg groot zodra de verdachte vrijkomt. "In de korte tijd dat meneer de vorige keer op vrije voeten was, kwamen er direct weer meldingen van oplichting binnen." Verder wilde de officier alvast iets kwijt over de mogelijke strafeis. "We gaan tellen in jaren!"
September 2017
De rechter ging uiteindelijk mee met de officier van justitie. De verdachte blijft dus vastzitten, vooral vanwege de kans op herhaling. Doordat het druk is bij het openbaar ministerie en de rechtbank wordt de zaak pas september volgend jaar inhoudelijk behandeld.