Redding Oostkerk loopt vertraging op

Redding Oostkerk loopt vertraging op
Redding Oostkerk loopt vertraging op © Hans Huvers | Verzeeuwigd
Oostkerk Middelburg
Oostkerk Middelburg © C.P. Dingemanse | Verzeeuwigd

Niet meer betalen

MIDDELBURG - De Oostkerk is nu nog eigendom van de Protestantse Gemeente Middelburg, maar die kan het pand niet meer betalen. Daarom sluit de kerk op 8 januari 2017 definitief de deuren. Als het aan de gemeente Middelburg ligt, staat de kerk zo kort mogelijk leeg. Daarom zijn de plannen overgedragen aan de Nationale Monumenten Organisatie.
Concerten en evenementen
De vereniging Hendrick de Keyser wilde de kerk overnemen en gebruiken als locatie voor concerten en evenementen. Maar nu blijkt dat die vereniging zich niet meer met religieus erfgoed bezig houdt, maar vooral met monumentale woningen. De plannen voor de Oostkerk zijn nu overgedragen aan de Nationale Monumenten Organisatie.

Geld

Er is 2,5 miljoen euro nodig voor het plan om concerten en evenementen te organiseren in de Oostkerk. Het was de bedoeling dat de vereniging Hendrick de Keyser zelf een miljoen euro zou binnenhalen via sponsors en bedrijven. De Protestantse Gemeente Middelburg en de gemeente Middelburg stellen ook een half miljoen euro beschikbaar. En met de 500.000 euro subsidie van de provincie zouden er nu genoeg middelen om het plan uit te voeren.

Gesprek

Maar de provincie stelt de 500.000 euro pas beschikbaar na een gesprek met de Nationale Monumenten Organisatie. "We geven niet zomaar geld aan een organisatie waar we nog nooit mee gesproken hebben", zegt gedeputeerde Ben de Reu van Cultuur. "Maar ik ga er wel vanuit dat het goed komt." Het gesprek tussen De Reu en de Nationale Monumenten Organisatie zal waarschijnlijk in de loop van januari plaatsvinden. 

Algemene reserve

Het provinciale geld voor de Oostkerk komt voor een deel uit meevallers op de begroting van 2016 en voor een deel uit de algemene reserve. Dat is de spaarpot van de provincie om tegenvallers op te vangen en buitenkansen te verzilveren. Het geld komt pas definitief beschikbaar als Provinciale Staten ermee instemmen.
Luister hier naar een interview met gedeputeerde Ben de Reu van Cultuur:
ITEM Oostkerk
OZ © Martijn Vermeulen