SGP houdt vol: Meer geld voor Zeeland

SGP houdt vol: Meer geld voor Zeeland
SGP houdt vol: Meer geld voor Zeeland © OZ
Tweede Kamer
Tweede Kamer © OZ

Balkenende

DEN HAAG - Al eerder probeerde de SGP-fractie 45 miljoen voor Zeeland los te peuteren, toen tijdens tijdens een Kamerdebat over de begrotingen. De SGP vindt dat het kabinet iets moet doen voor Zeeland, na het verschijnen van het rapport van de commissie Balkenende. Daarin staat dat het Rijk de Zeeuwse economie moet steunen.
Geld over
De Kamerfracties bespreken komende woensdag tijdens de behandeling van de Najaarsnota of ministeries dit jaar geld hebben overgehouden. Omdat dat eventuele overschot nog niet is opgenomen in de begroting voor komend jaar, kan dat overgebleven geld alsnog naar een ander doel gaan. De SGP wil 45 miljoen uit die overschotten aan Zeeland geven.
Weinig
Ondanks herhaalde pogingen van de Tweede kamer, om het kabinet na 'Balkenende' in actie te krijgen voor Zeeland, heeft de provincie tot nu toe weinig gekregen. Vorige week gaf minister Kamp van Economische Zaken aan, 25 miljoen euro beschikbaar te stellen voor goed uitgewerkte plannen. Dat is te weinig voor de SGP, die dus sowieso 45 miljoen beschikbaar wil stellen.
Zeeland-fonds
In het rapport Balkenende staat de Zeeuwse economie een duwtje nodig heeft na grote faillissementen en reorganisaties in de provincies, zoals Zalco en Thermphos, waarbij veel banen verloren zijn gegaan. Zo zou het Rijk de noodlijdende kerncentrale van Zeeland moeten overnemen, en geld moeten stoppen in een Zeeland-fonds van in totaal 100 miljoen euro.