Kerncentrale Borssele moet plaats maken voor 'groene weide' (video)

Kerncentrale Borssele moet plaats maken voor 'groene weide' (video)
Kerncentrale Borssele moet plaats maken voor 'groene weide' (video) © oz
kerncentrale in Borsele
kerncentrale in Borsele © OZ

Ontmantelingsplan

BORSSELE - EPZ is verplicht om iedere vijf jaar een ontmantelingsplan ter goedkeuring voor te leggen aan de overheid. Daarom laat EPZ om de vijf jaar een studie uitvoeren naar de planning, uitvoering en kosten van de ontmanteling van de kerncentrale. Het ontmantelingsplan vormt de basis voor de financiering van de ontmanteling. 

Groene weide

De overheid wil dat de locatie van de kerncentrale een plek wordt waar alles weer gebouwd kan worden. In theorie zou het elke bestemming moeten kunnen krijgen. "Zelfs een camping hoort tot de mogelijkheden", legt Jan van Capelle uit, hoofd van de kerncentrale. "In het ontmantelingsplan van vijf jaar geleden waren deze plannen er nog niet. Zoals het er nu voor staat gaan dus alle gebouwen weg. Ook alle heipalen zullen verwijderd worden. Op die manier krijg je een terrein waar je weer alle kanten mee op kunt."
Ontmanteling kerncentrale

Planning ontmanteling

2031 - Start voorbereidingen
2033 - Sluiting kerncentrale
2037 - Transport splijtstof gereed. Het splijtstof gaat naar Le Havre in Frankrijk.
2037 - 2041 ontmanteling reactorvat
2046 - Vrijgave gebouwen (schoon en leeg)
2048 - Groene weide 

Fonds

EPZ bouwt aan een zelfstandig fonds van 574 miljoen euro dat na 2033 de ontmanteling van de kerncentrale volledig financiert. Daarna kan de locatie als ‘groene weide’ worden opgeleverd. Uit een vergelijking met meerdere internationale studies naar de ontmanteling van buitenlandse kerncentrales blijkt dat dit bedrag ruim voldoende moet zijn. De overheid eist dat bij sluiting van de kerncentrale voldoende geld aanwezig is om de onmiddellijke ontmanteling te kunnen financieren. Jaarlijks stort EPZ bijna 15 miljoen euro in het fonds.