Gemeenteraad Reimerswaal unaniem bezorgd over Doel

Gemeenteraad Reimerswaal unaniem bezorgd over Doel
Gemeenteraad Reimerswaal unaniem bezorgd over Doel © Wikipedia: Emmelie2394
© Otto Vosveld / Flickr

Unaniem

KRUININGEN - De motie werd ingediend namens alle fracties en is unaniem aangenomen door de raad. De gemeenteraadsleden maken zich grote zorgen over de veiligheid van de kerncentrale. Die ligt vlak over de grens in België, dicht bij de Reimerswaalse kernen Bath en Rilland.

Zorgen

Met deze motie sluit de gemeenteraad zich aan bij de zorgen van de minister en gaat de raad in tegen burgemeester Jaap Gelok van Borsele, die het woord voert namens de Veiligheidsregio's Zeeland en Midden en West-Brabant op het gebied van nucleaire veiligheid. Gelok zei eerder dat Doel wel veilig is, in reactie op de zorgen van de minister.

Reeks incidenten

Ondanks de geruststellende boodschap van Gelok hebben de Reimerswaalse raadsleden zorgen over de veiligheid van Doel, gezien de 'lange reeks van incidenten, problemen en productie-stops' bij de kerncentrale. Volgens de gemeenteraadsleden is de maatschappelijke onrust hierover groot. Een groot deel van Zeeland zit in de gevarenzone, mocht er iets fout gaan bij de kerncentrale van Doel.
© OZ
​Europees toezicht
Met deze motie wil de gemeenteraad zich aansluiten bij de gemeenten Tholen, Bergen op Zoom en Steenbergen. Die drie gemeenten hebben eerder al hun zorgen hierover uitgesproken. Ze zijn bezorgd over het gebrek aan communicatie rondom de verlengde levensduur van de kerncentrale in Doel en willen dat er Europees toezicht komt op de centrale.

​Kans op nucleaire ramp
Onlangs kwam naar buiten dat de Belgische nucleaire waakhond FANC heeft gewaarschuwd dat er bij brand kans bestaat op een nucleaire ramp. Volgens de toezichthouder speelt dit probleem vooral bij de kerncentrale in Tihange, maar ook bij Doel werden naar aanleiding van die waarschuwing extra maatregelen genomen ​

​Lees ook:
​- ​Duitsers willen eigen meetnet rondom Doel
​- ​Veiligheidsregio 'onaangenaam verrast' door nieuws over Doel
​- ​'Maatregelen bij Belgische kerncentrale na brandbrieven'