Verdubbeling Zeeuwse biologische koeien

Verdubbeling Zeeuwse biologische koeien
Verdubbeling Zeeuwse biologische koeien © Pixabay (rechtenvrij)
Biologische koe met hoorns
Biologische koe met hoorns © Pixabay (rechtenvrij)

Hoorns

OOST-SOUBURG - Een biologische koe kun je makkelijk herkennen: zij heeft haar hoorns mogen houden. Alleen als een koe ermee gaat vechten kan een boer besluiten de hoorns eraf te zagen, zonder dat hij het risico loopt dat de koe niet langer meer 'biologisch' genoemd kan worden. En ook: een koe moet in haar leven minstens 120 dagen buiten in de wei hebben gelopen.

Groei

Na het loslaten van de melkquota is de rundveestapel in Zeeland sowieso fors gegroeid, maar het aantal biologische koeien is nu in één jaar tijd toegenomen van 230 naar 540.  Landelijk was er ook een toename, maar niet zo sterk. Het rundvee lijkt met de toename de trend te volgen van de biologische varkens, waarvan vorig jaar al een forse groei in Zeeland te zien was. De sterke toename van het aantal geiten in Zeeland, wat een maand geleden in het nieuws was, betreft voor een deel ook biologisch geiten.

Kwalificatie

Om het vlees of de melk van een koe, eenmaal in de supermarkt, biologisch te kunnen noemen moeten boeren aan verschillende voorwaarden voldoen. Behalve het handhaven van de hoorns en het buiten lopen, mag de boer geen antibiotica gebruiken en de beesten een ruime stal geven, voorzien van veel en vers stro. De runderen mogen geen genetisch gemodificeerd voer krijgen. Biologische melkkoeien leveren wat minder op, ook al omdat ze langer mogen leven en op latere leeftijd minder melk geven.