'Een goede klimmer is een oude lévende klimmer' (video)

'Een goede klimmer is een oude lévende klimmer' (video)
'Een goede klimmer is een oude lévende klimmer' (video) © OZ
Alpinist
MIDDELBURG - Sprookjesreis
De bestemming is niet zo belangrijk voor Husslage. Als er maar weinig mensen zijn. "Ik vind het mooi om op kompas door een streek te navigeren. De eenzaamheid trekt me. Het ultieme Robinson Crusoë-gevoel." Dat gevoel kreeg Husslage ook in Lapland, waar hij naar eigen zeggen zijn mooiste reis tot nu toe maakte. "Zeven dagen alleen maar sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw. Een sprookjesreis.", vertelt Husslage over zijn reis door het noorden van Noorwegen. 
Levende klimmer
Hoe sprookjesachtig de reizen van de inmiddels 58-jarige Husslage soms ook mogen zijn, zonder gevaar zijn ze niet. Toch is hij nooit in levensgevaar geweest. "Ik blijf aan de veilige kant van de lijn. Dat houdt ook in dat ik soms accepteer dat ik de top van een berg niet haal. Een goede klimmer is een oude lévende klimmer zeg ik altijd."
Het noorderlicht tijdens één van de reizen van Frank Husslage
Het noorderlicht tijdens één van de reizen van Frank Husslage

Boek

Over de reizen van Frank Husslage is inmiddels ook een boek verschenen, getiteld 'De weg naar de Berg'. Een bundeling van elf reisverhalen rijkelijk geïllustreerd met foto's. "Dat boek moest er gewoon komen, omdat het zonde is om al die foto's en verhalen op zolder te laten verstoffen. Iedereen die het gelezen heeft, vraagt wanneer het tweede boek verschijnt. Dat gaat er zeker komen en waarschijnlijk reis ik er nog wel een derde boek bij." 
Reisplannen
En dat blijkt wel uit de plannen die Husslage voor komend jaar heeft gemaakt. "Eind februari ga ik een week lang rotsklimmen in Spanje en dit voorjaar hoop ik naar Spitsbergen te reizen. Van de zomer ga ik naar IJsland en dan hoop ik dit jaar ook nog de Patagonische ijskap in Argentinië over te steken".
Achter de geraniums
Ondanks zijn leeftijd is Husslage dus zeker niet van plan om het rustiger aan te gaan doen. "Over tien jaar ben ik 68. Dan kan ik misschien niet alles meer doen wat ik nu nog op mijn verlanglijstje heb staan. Dus daar ben ik nu wel wat druk op aan het zetten. Aan de andere kant: een vriend van me is zeventig en hij stond onlangs nog boven op één van de hoogste toppen ter wereld. Ik ga dus nog niet achter de geraniums zitten. Ik blijf dit soort reizen maken zolang ik kan."