ChristenUnie wil harde aanpak sites met seksadvertenties

Gert-Jan Segers
Gert-Jan Segers © OZ
OOST-SOUBURG - Kritisch
Gert-Jan Segers: “We weten dat deze sector, prostitutie, zeer vatbaar is voor mensenhandel. Dus zo’n site kan niet kritisch genoeg zijn. Die moet kijken welke klanten ze hebben en of die deugen.”
ITEM CU beperking kinky
Veroordelingen
De CU-fractievoorzitter reageert op de veroordelingen in de Zeeuwse zedenzaak. De rechtbank in Middelburg veroordeelde maandag twee mannen en een vrouw die een 17-jarig meisje dwongen tot prostitutie. Zij kregen celstraffen wegens mensenhandel en seksuele uitbuiting. Twaalf klanten werden veroordeeld tot taakstraffen en een dag cel voor ontucht met een minderjarige prostituee.
Lees ook: Tot vier jaar cel voor hoofdverdachten Zeeuwse zedenzaak

Buiten schot
Volgens Segers zijn die veroordelingen zeker terecht. Maar er is een partij die buiten schot bleef en dat is de seksadvertentiewebsite Kinky.nl. Die site is eigendom van Midhold BV in Den Haag. Het bedrijf plaatste eind 2014, toen het misbruik van het meisje plaatsvond, haar advertentie op Kinky.nl. Klanten hebben in de rechtszaal verklaard dat zij de advertentie misleidend vonden, omdat erin stond vermeld dat ze 21 was, dus meerderjarig.

Veel betere controle nodigGert-Jan Segers dringt aan op een veel betere controle door de advertentiesites: “De website is de cruciale schakel tussen klant en prostituee. Die site is ook verantwoordelijk. Die moet nagaan of de aanbieders bonafide zijn en een vergunning hebben. Of dat het gaat om een vorm van thuisprostitutie die volstrekt ongecontroleerd en niet gereguleerd is. Wij moeten ze veel indringender wijzen op die verantwoordelijkheid dan dat nu gebeurt.” De CU-fractievoorzitter wil dat sites ook de identiteitsbewijzen van aanbieders beter gaat controleren. Dit om mensenhandel, gedwongen prostitutie en seks met minderjarigen te voorkomen.
Foto van startpagina Kinky.nl
Foto van startpagina Kinky.nl © OZ
Kamervragen
Segers wil van de Minister van Veiligheid en Justitie weten of de huidige wet toereikend is om overtreders aan te pakken, ook als het gaat om seksadvertentiesites: “Ik wil graag de Minister vragen of wij de sites nog meer kunnen aanspreken op hun verantwoordelijkheid en of we ze desnoods - als ze echt over de schreef gaan - veel strenger, ook strafrechtelijk kunnen aanpakken."
Verkrachting
Segers is stellig over wat prostitutie met een minderjarige eigenlijk inhoudt: “Die schade bij zo’n minderjarig meisje is zo ontzettend groot. Die sleept dat haar leven lang mee. Deze gedwongen prostitutie en de werkelijkheid achter zo’n advertentie is een vorm van verkrachting.”