Opnieuw 2,5 miljoen euro voor Thermphos

Opnieuw 2,5 miljoen euro voor Thermphos
Opnieuw 2,5 miljoen euro voor Thermphos © OZ
Thermphos (archief)
Thermphos (archief) © OZ

Al 41 miljoen op

MIDDELBURG - Het fabrieksterrein van Thermphos is vervuild met giftig fosforslib. Het was de bedoeling dat het deze maand al zou zijn opgeruimd, maar er zijn steeds problemen. In oktober werd duidelijk dat nog geen kwart van het spul was opgeruimd terwijl het complete bedrag voor de operatie - 41 miljoen euro - al op was.  
Kosten provincie
Dat betekent dat de provincie sindsdien 700.000 euro per maand moet betalen voor brandweer, operators, beveiligers en toezichthouders die voor de veiligheid op het terrein moeten zorgen. Provinciale Staten besloten vorige maand 1,1 miljoen euro op tafel te leggen om het tot half januari te kunnen uitzingen. 

Brief met opties

Het was de verwachting dat nu een uitgewerkt plan van aanpak klaar zou liggen over het nu verder moet met het terrein, maar dat is er nog niet. De aannemer heeft wel een brief met enkele opties voor een oplossing gestuurd. Volgens het dagelijks provinciebestuur duurt het nog tot eind maart voor die oplossing helemaal is uitgewerkt en nagerekend. Om het tot die tijd uit te zingen stellen Gedeputeerde Staten voor opnieuw 2,5 miljoen euro voor Thermphos uit te trekken.

Besluit

Provinciale Staten nemen half januari een besluit.