Harde lijn kabinet voor kerncentrale (video)

Harde lijn kabinet voor kerncentrale (video)
Harde lijn kabinet voor kerncentrale (video) © OZ
Kameroverleg-Delta-1-ZNO161222YT

Gehamerd

DEN HAAG - Zeeland heeft er tot nu toe op gehamerd dat een kerncentrale van nationaal belang is. De verliezen van de centrale moeten dus niet alleen voor rekening van Zeeland komen, zo staat onder meer in het rapport van de commissie Balkenende over de Zeeuwse economie. 
Lees ook: 100 miljoen euro nodig voor toekomst Zeeland

Dividend
Minister Kamp van Economische Zaken herinnerde de Zeeuwen er fijntjes aan, dat zij de afgelopen decennia honderden miljoenen dividend op het bedrijf in eigen zak hebben gestoken. "En nu het minder gaat, is de kerncentrale opeens een zaak van de Rijksoverheid."

Delta kantoor Middelburg
Delta kantoor Middelburg © Omroep Zeeland

In gesprek

Het kabinet wil dat DELTA eerst goede onderdelen van het bedrijf verkoopt, om het verlies op de kerncentrale zelf op te vangen. Pas als dat niet lukt, wil het kabinet weer met Zeeland in gesprek.
Voldoende geld
Onlangs werd bekend dat DELTA haar afdelingen Retail en Zeelandnet al heeft verkocht voor bijna een half miljard euro. Ook het netwerkbedrijf van DELTA staat in de etalage. Volgens minister Dijsselbloem van Financiën brengen deze verkopen voldoende geld in het laatje om DELTA draaiende te houden, zelfs met een noodlijdende kerncentrale. 
Lees ook: Geen steun voor kerncentrale; wel 25 miljoen voor Zeeland

Energieprijzen
De verwachting is bovendien dat de energieprijzen over een paar jaar weer gaan stijgen. Dan zou in theorie de kerncentrale juist weer geld kunnen opleveren, stelt Dijsselbloem.