'Zonder de Wijkcirkel had ik weer alleen thuis gezeten' (video)

'Zonder de Wijkcirkel had ik weer alleen thuis gezeten' (video)
'Zonder de Wijkcirkel had ik weer alleen thuis gezeten' (video) © OZ
Dames wijkcirkel over meerwaarde Wijkcirkel
GOES - Vereenzamen
Het project is opgestart door Stichting Maatschappelijk werk en Welzijn Oosterschelde regio. Zij zagen dat alleenstaanden in wijken steeds meer vereenzamen. "Ze hebben nauwelijks contact met anderen, maar kloppen wel bij verschillende instanties aan voor zorg. Daarbij gaat het vaak ook om zorg die mensen uit de buurt konden geven. Een jonger iemand die bijvoorbeeld veel alleen thuis zit, kan prima boodschappen doen voor een oudere buurvrouw", vertelt Adil Fertoute. 

Leuke dingen doen

Op dit moment zitten er zes dames in de wijkcirkel. Ze spreken vooral af om leuke dingen te doen. "Een bakje koffie drinken, samen met de hond lopen, dat soort dingen. Maar ik heb ook een tijdje boodschappen gedaan voor iemand. Het is fijn als je elkaar kunt helpen", zegt Mirjam Braspenning. 

Verrijking

Dat vindt Petra Goossens ook. Zij heeft artrose en is daardoor veel aan huis gekluisterd. "Het is heel fijn dat ik nu nieuwe mensen in de buurt heb leren kennen. Ik heb wel een scootmobiel, maar daar ga ik niet zo maar mee naar Rotterdam. Als ik nu met mensen uit de wijk leuke dingen kan doen, verrijkt dat mijn leven."

'Ik hoef mijn ouders niet meer te bellen'

Mirjam beaamt dat. "Mijn ouders wonen in Middelburg. Soms moest ik hen bellen om mij te helpen. Nu kan ik het aan één van de andere dames vragen. Verder is het ook leuk om meer mensen in de buurt te leren kennen. Je komt elkaar tegen op straat en maakt een praatje. We doen als groep ook wel eens dingen samen. Hartstikke leuk, anders zit je weer alleen 's avonds op je bank. Dan is dit toch gezelliger.