Wijkcirkel Goes zoekt nieuwe buren (video)

Wijkcirkel Goes zoekt nieuwe buren (video)
Wijkcirkel Goes zoekt nieuwe buren (video) © Omroep Zeeland
Wijkcirkel Goes koken

Nieuwe mensen

GOES - De dames hopen op nieuwe inwoners. "In de wijk is weinig contact onderling. Leuke dingen doen samen, of elkaar helpen bij dingen die we lastig vinden. Het is fijn om mensen te kennen in je buurt. Omdat ik artrose heb, kan ik niet ver weg met mijn scootmobiel. Dus zo dichtbij is ideaal", vertelt Petra Goossens. 

Project

De SMWO heeft het project opgestart omdat werd gesignaleerd dat alleenstaanden vaak weinig contact hebben in de wijk en dat bij verschillende instanties vaak werd aangeklopt voor zorg. Zorg die vaak ook door de buurman of buurvrouw gegeven kan worden. De welzijnsorganisatie zag ook dat er meer behoefte was bij mensen aan sociaal contact. "Nu slaan we twee vliegen in één klap. Door mensen te koppelen kunnen ze elkaar helpen, maar zijn ze ook nog eens sociaal bezig", zegt projectleider Adil Fertoute.

Vrijwilliger

Om de mensen aan elkaar te koppelen en op weg te helpen, heeft de SMWO een vrijwilliger in de wijk neergezet. Palika Vlasblom is pas verhuisd naar Goes-Oost. "Het is makkelijker als je in de wijk woont. Ze weten waar ik woon, dus als er nood aan de man is, ben ik dichtbij. Verder zie je elkaar op straat en dat maakt het allemaal een stuk laagdrempeliger. 
Vrijwilliger Palika Vlasblom legt uit

Kwetsbare mensen

Goes-Oost is een buurt met relatief veel kwetsbare mensen, waar de vraag naar meer sociale contacten ook sterk naar voren kwam. "Je ziet in de maatschappij sowieso dat mensen steeds meer op zichzelf zijn. Wij proberen dat nu te doorbreken voor mensen die behoefte hebben om wel meer contact met elkaar te hebben en elkaar te helpen waar nodig", vertelt Fertoute.

Uitbreiden

De bedoeling is om het project uiteindelijk in verschillende wijken en dorpen uit te rollen. "Voorlopig zoeken we eerst nog mensen uit Goes-Oost willen aansluiten. Met deze zes dames zie ik al dat het een succes kan worden. Ze hebben veel aan elkaar en helpen elkaar waar nodig. Sommigen zaten anders een hele avond thuis, terwijl ze nu samen een film gaan kijken."