Trend in sportscholen: minder body, meer mind (video)

Trend in sportscholen: minder body, meer mind (video)
Trend in sportscholen: minder body, meer mind (video) © oz
Sportschool 3.0

Body en Mind

TERNEUZEN - Bij een sportschool in Terneuzen is zelfs een speciale afdeling ingericht voor deze mindfullnesstrainingen. Daar staan wekelijks meerdere lessen op het programma die zich richten op het contact zoeken tussen het lichaam en de geest, zoals yoga en Tai Chi. Wendy Lazaroms is coördinator van de afdeling. Zij ziet dat mensen behoefte hebben aan rust in het hoofd. "We moeten zoveel. Een goede vrouw zijn, een leuke moeder, een fijne partner. Dat levert mensen vaak onnodig veel stress op."

Noodzaak

Stress reduceren is in deze drukke wereld noodzaak, want gezond eten en sporten is niet genoeg om hart- en vaatziekten te voorkomen, zegt de Hartstichting. Stress is de boosdoener en deze ziekten zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer 1, vooral bij jonge vrouwen. De Hartstichting waarschuwt dan ook vooral jonge vrouwen om gezonder te gaan leven en lessen die het lichaam en de geest weer in balans brengen kunnen daarbij helpen.
Sportschool-3-0-ZNO170116HT

Sportscholen

Uit een belronde van Omroep Zeeland naar sportscholen in Zeeland blijkt dat inmiddels demeeste sportscholen hebben lessen voor de gezonde geest. Vooral vrouwen hebben veel interesse in de lessen, die voornamelijk bestaan uit yoga of lessen waar yoga-oefeningen een onderdeel van zijn. 

Kernboodschap

Ook Wendy Lazaroms van de sportschool in Terneuzen onderschrijft dat als de belangrijkste boodschap om gezond te blijven. "Het belangrijkste is dus echt dat je allebei de kanten nodig hebt. Dat je niet moet vergeten fysiek aan de gang te blijven, maar neem dus ook die mind mee."

Plezier

In haar lessen komen vooral veel vrouwen die ook ervaren dat de yoga helpt om rustiger te worden in het hoofd, zo vertelt een cursist: "Je lichaam en hoofd werken samen. En als je beheersing krijgt over je lichaam, dan krijg je ook meer beheersing over je hoofd, je gedachten, het stil worden." Een andere dame doet het om een andere reden. "Ik heb een poosje gefitnest, maar ik doe nu alleen maar yoga. Fitness lag me niet. Dit is rustiger, dat vind ik prettiger."