Psychiater: 'In mijn spreekkamer merk ik de gevolgen' (video)

Psychiater: 'In mijn spreekkamer merk ik de gevolgen' (video)
Psychiater: 'In mijn spreekkamer merk ik de gevolgen' (video) © Omroep Zeeland
Flup psych

Negatieve gevolgen voor behandeling

GOES - De jeugdpsychiater merkt dat patiënten in zijn spreekkamer terughoudender zijn: "Dat zij minder snel openhartig zijn, dat zij minder snel vertellen wat er exact aan de hand is, dat zij minder snel vertellen dat er nog andere problemen zijn." Patiënten zijn bang dat wat zij de psychiater vertellen, ook met de gemeente moeten delen. "Ze weten niet goed, of ze het straks ook ergens anders moeten gaan vertellen", aldus psychiater Achaibersing.
Gemeente vraagt hemd van het lijf
Porthos is het zorgloket op Walcheren. Wie thuiszorg, jeugdzorg of hulpmiddelen nodig heeft, moet dat bij het gemeentelijke zorgloket aanvragen. Waren er voorheen soms veel verschillende instanties die in één gezin zorg en begeleiding gaven, nu is dat geconcentreerd bij de gemeente. 
Uitgebreide vragenlijst 
Ouders die zorg voor hun kind aanvragen, krijgen een uitgebreide vragenlijst. Ambtenaren vragen tijdens een keukentafelgesprek naar de financiële situatie, naar het sociale netwerk en naar eventuele problemen van andere gezinsleden. Ook naar de psychiatrische problemen wordt gevraagd.
Flup psychiater online 3

Szarafinski staat achter het beleid

Wethouder Saskia Szarafinski van Middelburg verdedigt dit beleid. De gemeente is verantwoordelijk voor de jeugdzorg en wil gezinsdrama's voorkomen. "We zien in gezinnen waarin ouders psychiatrische problemen hebben, dat dat een weerslag kan hebben op kinderen", zegt wethouder Szarafinski. "Vervolgens zie je dat die kinderen bij ons in beeld komen, terwijl je niet weet dat één van de ouders ook hele zware problemen heeft. Je wilt voorkomen, dat je eindeloos met een kind bezig bent, terwijl het probleem veel meer in het gezin zit."
Uitwisseling gegevens 
De wethouder pleit voor meer onderlinge uitwisseling van gegevens: "Wil je echt een gezin inclusief het kind helpen, dan zul je meer moeten weten dan alleen maar dat een kind niet naar school gaat bijvoorbeeld."
© Omroep Zeeland

Suïcidepogingen

"Ik heb patiënten die suïcidepogingen hebben gedaan, of die zichzelf beschadigen", vertelt Achaibersing. "En dat wordt uitgevraagd." Dat is voor veel patiënten heftig. "Als ik er al naar vraag, roept dat veel emoties op, of willen mensen dat niet vertellen, en dan wordt het ook nog in een andere setting gevraagd, vaak bij mensen thuis. Dat wordt soms wel als intimiderend ervaren."

Betere relatie

De jeugdpsychiater pleit voor een betere relatie met het gemeentelijke zorgloket. Als er meer vertrouwen zou zijn in het oordeel van de psychiater, hoeft de gemeente niet nog eens de hele persoonlijke situatie van mensen te onderzoeken. Achaibersing pleit daarom voor betere afspraken. "Het zou heel prettig zijn als de gemeente dat meer met de hulpverlener zou uitzoeken en daar de patiënten niet mee lastig hoeft te vallen, want het heeft echt wel impact."