Veroorzaker dodelijk ongeval Noordgouwe gaat in hoger beroep

Veroorzaker dodelijk ongeval Noordgouwe gaat in hoger beroep
Veroorzaker dodelijk ongeval Noordgouwe gaat in hoger beroep © OZ
motor na ongeluk in Noordgouwe, juli 2016
motor na ongeluk in Noordgouwe, juli 2016 © OZ

Doodslag

MIDDELBURG - De man reed op 23 juli vorig jaar in een bestelbusje in op een motor waarop twee mensen zaten. Dat gebeurde om 3.30 uur 's nachts op de Kloosterweg (N654) in Noordgouwe op Schouwen-Duiveland. De bestuurder, de 29-jarige Kirsten van den Oever, overleed ter plekke. Haar vriend raakte zwaargewond. De man uit Dreischor werd hiervoor veroordeeld tot 'doodslag' en 'poging tot doodslag'.
Lees ook: Vrouw overleden bij motorongeluk Noordgouwe

Stomdronken
De rechtbank rekende het de man zwaar aan dat hij stomdronken was. Hij had twaalf keer de toegestane hoeveelheid alcohol op. Bovendien was hij drie keer eerder veroordeeld voor rijden onder invloed en was hij niet in het bezit van een rijbewijs.

Kirsten van den Oever kwam bij de aanrijding om het leven.
Kirsten van den Oever kwam bij de aanrijding om het leven. © OZ
Voorwaardelijke opzet
Voordat hij die nacht in de auto stapte werd hij door omstanders gewaarschuwd dat het niet verantwoord was om naar huis te rijden. Ook kreeg hij bij één van hen een slaapplek aangeboden. De rechtbank nam het de dader zeer kwalijk dat hij tóch is gaan rijden. Juridisch is er sprake van 'voorwaardelijke opzet': de man nam bewust het risico om een dodelijk ongeluk te veroorzaken. Daarom is hij veroordeeld tot 'doodslag' en niet tot de bij dit soort ongelukken gebruikelijke 'dood door schuld'. 
Lees ook: Zes jaar celstraf voor doodslag Noordgouwe

Geen doodslag
Maar Jos Wouters, de advocaat van de man, maakt bezwaar tegen deze 'voorwaardelijke opzet': "Hij was gewaarschuwd niet met drank op te gaan rijden, maar dat is niet genoeg om voorwaardelijke opzet op de dood van het slachtoffer te aanvaarden." Wouters benadrukt dat zijn cliënt de dood van het slachtoffer niet heeft gewild, waardoor er geen sprake kan zijn van opzet. Ook verwijst hij naar een vergelijkbare zaak in Utrecht waar doodslag ook niet werd bewezen. 

Advocaat Jos Wouters over het hoger beroep: 
Advocaat Jos Wouters over hoger beroep Noordgouwe