Wandelaars vinden aangespoelde maanvis bij Colijnsplaat

Wandelaars hebben vanmiddag een dode maanvis aangetroffen bij de zeedijk in Colijnsplaat. Rond deze tijd van het jaar spoelt er 'altijd wel een maanvis aan', volgens Jaap van der Hiele van Reddingsteam Zeedieren, maar is het bijzonder dat de vis in de Oosterschelde dreef. "Dat heb ik nog nooit meegemaakt."

De aangespoelde maanvis. (foto: Zeezoogdieren.org)

Van der Hiele zag eerder wel aangespoelde maanvissen voor de kust van Walcheren en Zoutelande. "De vissen spoelen aan, omdat ze uitgehongerd zijn. Ze eten kwallen en die zijn er in de wintermaanden bijna niet." Over het algemeen komen maanvissen voor in warmere wateren ter hoogte van de evenaar.

Jong dier

Volgens Van der Hiele betreft het een jong dier dat nog redelijk vers is. Hij is van vinpunt tot vinpunt 1,17 meter lang en van kop tot staart meet hij 0,91 meter en hij is zo zwaar dat er een kraantje aan te pas moest komen om om het dode dier op te tillen.

Het dier werd tijdelijk op het terrein van het Waterschap in Grijpskerke weggelegd. Uiteindelijk zal het worden tentoongesteld in het Zeeuws Biologisch Museum Terra Maris in Oostkapelle.

Niet geïnteresseerd

Van der Hiele heeft het karkas ook aangeboden aan het natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden. "Maar zij hadden niet direct interesse." Hij heeft het ook aangeboden aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, maar ook dat museum was klaarblijkelijk niet geïnteresseerd in het dode dier.

Meer over dit onderwerp:
Zeeland Aangespoeld Maanvis
Deel dit artikel:

Reageren