Wachten op schijnspurrie en Zeeuwse zonnebrandcrème (video)

© OZ

Alles staat klaar

BRESKENS - Het ontvangstgebouw is er klaar voor. De verwerkingsruimte voor de schelpdierkweker is klaar en de koelcellen kunnen zo aan. Alleen de geultjes waar straks twee keer per etmaal zout water vanuit de Westerschelde instroomt, zijn nog niet gegraven. Dat heeft geen zin zolang de doorlaatsluis naar de Westerschelde, aan de andere kant van Waterdunen, nog niet actief is. 

Jammer

In 2018 gaat het water hier pas stromen. Jammer, vindt stichting Het Zeeuwse Landschap, die het Kustlaboratorium mogelijk maakt. De stichting kreeg zeven jaar geleden ruim zes miljoen euro subsidie van de Postcodeloterij om het Kustlaboratorium te bouwen. Maar er is niets aan te doen, zegt woordvoerder Nanda van den Berg.   
Kustlaboratorium vertraagd quote Nanda

Geen antibiotica

Een van de ondernemers die zou gaan kweken trok zich terug. Maar volgens het Zeeuwse Landschap staan er genoeg andere in de rij. Uiteindelijk moet hier 30 hectare zilte aquacultuur komen. Duurzaam gekweekt; geen gebruik van bestrijdingsmiddelen of antibiotica. Geen industrieel ogende bassins.  Er wordt bewust 'klein' begonnen met drie ondernemers. Een akkerbouwer, een schelpdierkweker. 

Zonnebrandcrème

Biologisch kweker Nick Sinke uit Groede gaat er kruiden en planten neerzetten. Een aantal ervan is bedoeld voor het maken van een zonnebrandcrème. Hij kan twee jaar gratis op de grond van het Zeeuwse Landschap experimenteren. Pas wanneer hij winst maakt, gaat hij huur betalen voor de grond. Nick Sinke staat te popelen om te beginnen. 
Kustlaboratorium vertraagd quote Nick Sinke

Het land kijkt mee

Verzilting van de bodem wordt vaak als een probleem gezien. In het Kustlaboratorium kunnen nieuwe teelten worden uitgeprobeerd; onderzoeken wat de kansen zijn. Toeristen en belangstellenden kunnen het in 2018 allemaal met eigen ogen bekijken. Volgens Nanda van den Berg kijken ook partijen uit het land mee. "Aquacultuur in een landschappelijk waardevol landschap, dat is eigenlijk uniek. Andere natuurorganisaties zijn nieuwsgierig naar wat hier gaat gebeuren." 

Giftige algen

Dit is niet de eerste vertraging van het project. Het Kustlaboratorium had er eigenlijk al moeten staan, maar dan wel op een andere locatie. Het stond oorspronkelijk gepland in Burghsluis, maar mossel- en oesterbedrijven op Schouwen-Duiveland waren bang dat hun percelen besmet zouden worden met giftige algen door de afvoer van het gebruikte zeewater uit de zilte aquacultuur.

Dinoflagellaat

Die angst kwam voort uit de besmetting van de Ouwerkerkse Kreek met een giftige dinoflagellaat in 2012. Als mosselen met zulke algen besmet zijn, kunnen ze niet meer worden gebruikt voor de consumptie. Onderzoek wees toen uit dat de kans op besmetting weliswaar heel klein is, maar niet helemaal kan worden uitgesloten. Daarom heeft het Zeeuwse Landschap destijds de plannen afgeblazen.