Marien Dorleijn (Moss) vindt groepsgevoel belangrijk

Marien Dorleijn (Moss) vindt groepsgevoel belangrijk
Marien Dorleijn (Moss) vindt groepsgevoel belangrijk © OZ
OOST-SOUBURG - Eenzame opsluiting
Het materiaal voor Strike heeft Marien Dorleijn geschreven in eenzame opsluiting in Utrecht: "Ik heb me opgesloten in een schrijfkamer. Daar heb ik van 8 tot 5 elke dag geschreven. Het was een experiment. De eerste twee maanden waren vreselijk, er kwam niets uit. Begin 2015 ging de kraan open. In drie maanden tijd had ik wel 27 ideeën waar de plaat op is gebaseerd." 

Toekomst

Die periode gebruikte Marien ook om na te denken over de toekomst van de band: "De bassist was opgestapt en nam de twee andere leden mee naar z'n band Klangstof. Een paar weken was ik een beetje nijdig. Wat moest ik met m'n liedjes doen? M'n manager zei: misschien wordt het een Marien-plaat. Maar als ik de liedjes doorgeef aan de band vormt het zich naar iets anders, naar wat de band is, want Moss is Moss!"
Marien Dorleijn VOOR INTERNET

Muzikale roots

Thuisbasis van Marien Dorleijn blijft Middelburg, waar zijn muzikale roots liggen: "Ik ging naar sessies in De Piek en Midgard. Dat heeft mij gevormd tot hoe ik ben en hoe ik muziek maak. Het heeft wel even geduurd voordat ik ervan kon leven, maar ik vind het nog elke dag bijzonder."
Groepsgevoel
Marien is vaak in Zeeland omdat hij coach is van de Walcherse band Echosonic: "Ik zie ze regelmatig. Dat coachen vind ik superleuk, in een groepsdynamiek werken. Dat is ook de reden waarom ik m'n eigen band belangrijk vind. Het groepsgevoel is zo belangrijk in de muziek." 

Boekingen

De twee singles die aan het album vooraf zijn gegaan, My Decision en The Promise hebben voor de nodige publiciteit en boekingen gezorgd. Eind maart start de tournee met een optreden in Antwerpen. De plaat is daar ook opgenomen, in de studio van de band dEUS. "Vroeger sloegen we België wel eens over, maar nu hebben we in ieder geval een connectie. Maar je kan het de mensen niet door hun strot duwen, mensen moeten je muziek zelf ontdekken."

Klapper

In 2009 veroverde de single My Apologise de landelijke radiostations. De plaat doet het nog steeds goed, nu via Spotify. Staat er weer zo'n klapper op het nieuwe album? Marien: "Strike is een album met minder poespas, melodieus, een open en eerlijke plaat. Ik schrijf er niet bewust op, maar er staan wel een paar goeie singles op deze plaat."