Vakantiehuis van de toekomst komt uit Zeeland (video)

Vakantiehuis van de toekomst komt uit Zeeland (video)
Vakantiehuis van de toekomst komt uit Zeeland (video) © Omroep Zeeland
Duurzame recreatie 2

Ondernemersgeest

MIDDELBURG - Ideologische kreten over hoe goed we voor onze aarde moeten zorgen en dat we onze planeet moeten doorgeven aan de toekomstige generaties, hoef je niet van Serge Pekaar te verwachten. "Ik zag een dergelijk huisje in Spanje en dacht gewoon: dat kan ik beter", zegt hij droog. We bekijken tekeningen van zijn kindje, het vakantiehuisje van de toekomst. "Ik denk dat het aardig gelukt is", glimlacht hij. 
Groene economie
Natuurlijk, de ontwikkeling van het duurzame vakantiehuisje genaamd EcoHomy heeft een kant die steeds meer mensen aanspreekt. Niet in de laatste plaats Pekaar zelf. Het moet natuurlijker en vriendelijker voor onze planeet. Maar, het is juist de vraag die daaruit ontstaat die voor Pekaar als zakenman interessant is. Ondernemers zien dat er geld verdiend kan worden aan de groene economie.
Bedenkers duurzaam vakantiehuisje
Bedenkers duurzaam vakantiehuisje © Omroep Zeeland
Milieudoelen
Sinds in 2015 in Parijs de internationale gemeenschap een akkoord bereikte over het inperken van de opwarming van de aarde, is de schijnwerper op dit onderwerp gezet. Het klimaatakkoord dwingt overheden om na te denken hoe de uitstoot van CO2 kan worden beperkt. Het bedrijfsleven richt zich al veel langer op ontwikkelingen die daarbij kunnen helpen. Het zorgt ervoor dat duurzame ontwikkelingen rond de bouw van (vakantie-) huizen elkaar in rap tempo opvolgen.
EcoHomy
EcoHomy is dan ook niet het eerste huisje in zijn soort, maar wel een die volgens de bedenkers volledig in één provincie wordt gemaakt. "De wanden zijn van Zeeuws stro en hout, en een bouwbedrijf uit Zierikzee zet het allemaal in elkaar", vertelt Pekaar. "En alle gebruikte materialen zijn hergebruikt of kunnen worden hergebruikt." In principe zou het huisje volgens de bedenkers ook niet veel duurder hoeven te zijn dan bestaande vakantiewoningen. Al moet je dan wel de winst uit de energiebesparingen meerekenen.
Plattegrond duurzaam vakantiehuisje
Plattegrond duurzaam vakantiehuisje © Omroep Zeeland
Autarkisch
Het huisje is daarnaast autarkisch, een ander woord voor zelfvoorzienend. Via verschillende technieken kan het overal worden neergezet, zónder dat het gebouwtje aangesloten hoeft te worden op het gas- en elektriciteitsnet. "Zonnepanelen zorgen voor de nodige stroom en elektrische infraroodverwarming houdt het binnen comfortabel", zegt ontwerper Berith Keiser. Regenwater wordt gebruikt voor het doorspoelen van het toilet en een bio-septictank reinigt vervolgens het afvalwater. "Een aansluiting op het riool is dus niet nodig", zegt Keiser.
Recreatiesector
De Zeeuwse recreatiesector staat de komende jaren voor een uitdaging om honderden huisjes klaar te maken voor de toekomst. Een toekomst die volgens de landelijke overheid de komende dertig jaar vorm krijgt. Zónder aardgas, maar met duurzame energieopwekking en hergebruik van afvalstromen. Volgens Keiser en Pekaar is die toekomst sneller hier dan iedereen wellicht denkt. "We zijn nu al in gesprek met de eerste recreatieondernemers over het plaatsen van ons huisjes", zegt Pekaar. "Wat ons betreft start de toekomst vandaag."