Westdorpenaar maakte jarig Schiphol groot (video)

Westdorpenaar maakte jarig Schiphol groot (video)
Westdorpenaar maakte jarig Schiphol groot (video) © Omroep Zeeland
100 jaar Schiphol int1

Unieke landingsbanen

WESTDORPE - Jan Dellaert is de grondlegger van het huidige moderne Schiphol. Ook was hij jarenlang directeur. Na de Tweede Wereldoorlog kwam hij met een vernieuwingsplan. De luchthaven heeft namelijk flink geleden onder de oorlog. Hij bedacht een centraal stationsgebouw met daar rond tangentiële banen. Dat zijn meerdere start- en landingsbanen die bij alle windrichtingen gebruikt kunnen worden. Zoals hij in onderstaande video zelf uitlegt:
100 jaar Schiphol int2

Gerealiseerd

Zijn plannen worden al in 1947 goedgekeurd. Maar het is pas april 1967 als zijn nieuwe luchthaven wordt geopend. Daar kon hij geen getuige van zijn, hij overleed namelijk al in 1960, een dag nadat hij stopte als directeur. 

Museum

In Westdorpe wordt Dellaert gepast geëerd. Er zijn straatnamen naar Dellaert en zijn werk vernoemd en hij heeft een eigen vitrinekast in het plaatselijke museum. Johan de Baets is gids in het museum en groot fan van Dellaert. 
100 jaar Schiphol int4

100 jaar Schiphol

Op de landelijke tentoonstelling over 100 jaar Schiphol is Jan Dellaert regelmatig terug te zien. De tentoonstelling is nog tot en met 7 mei te zien in Amsterdam.