Duurzaamheid kost recreatieondernemers miljoenen (video)

Duurzaamheid kost recreatieondernemers miljoenen (video)
Duurzaamheid kost recreatieondernemers miljoenen (video) © Omroep Zeeland
© OZ

Verdubbeling investeringen

OOSTKAPELLE - Hoewel de landelijke overheid verwacht dat het terugschroeven van aardgasverbruik tot 2050 zal duren, nemen recreatieondernemers nu al maatregelen. Hierdoor kunnen investeringen over meerdere jaren worden uitgesmeerd. Een gemiddeld vakantiepark moet rekening houden met een verdubbeling van de jaarlijkse kosten om op termijn volledig te kunnen draaien op alternatieve energiebronnen.

Afhankelijk van gas

In bijna alle gevallen zijn vakantieparken nu nog afhankelijk van aardgas. Gabriel Coppoolse van Ons Buiten bij Oostkapelle vertelt wat hij allemaal moet vervangen: 
Duurzame recreatie int 1

Zelf ophoesten

Volgens de RECRON moeten ondernemers de transitie naar duurzame energie grotendeels zelf betalen. "Er zijn wel wat mogelijkheden als het gaat om overheidssubsidies, maar dat is veelal beperkt", zegt Arthur van Disseldorp van de branchevereniging. "Ik merk dat ondernemers vooral hun eigen broek willen ophouden, maar wel wat kennis en kunde kunnen gebruiken hoe het aan te pakken. Ik zie gelukkig dat ondernemers elkaar steeds vaker opzoeken om ervaringen te delen."
De toerist vraagt
Van Disseldorp denkt daarnaast dat een deel van de kosten terugverdiend kan worden. "De toerist wordt veeleisender. Die verwacht dat parken bezig zijn met natuur en milieu, daar kun je dan ook meer geld voor vragen", zegt hij. 
Duurzame recreatie int 2

1 op de 5 haakt af

De omschakeling en de daarbij gepaard gaande kosten zijn niet voor elke ondernemer haalbaar. De RECRON verwacht dat in Zeeland 1 op 5 recreatieparken er door op de fles gaat, omdat ze nu al een zwakke positie hebben door achterstallig onderhoud en uitgestelde investeringen.
Duurzame recreatie int 3

Alternatieven

Zeeland telt 115 vakantieparken met huisjes en voorzieningen als zwembaden die veel energie vragen. Om die parken duurzamer te maken, kan gebruik gemaakt worden van bestaande technieken als zonnepanelen en elektrische warmtepompen. Ook nieuwe ontwikkelingen als zelfvoorzienende vakantiehuisjes worden door parkeigenaren op de voet gevolgd. De eerste huisjes die niet afhankelijk zijn van stroom en gas worden dit voorjaar al geplaatst in onze provincie.