Zeeland krijgt haar eerste ecodorp (video)

Zeeland krijgt haar eerste ecodorp (video)
Zeeland krijgt haar eerste ecodorp (video) © Omroep Zeeland
Ecodorp Zeeland

Animo

OOST-SOUBURG - Woon- werkgemeenschap Walcheren, een vereniging die sinds januari bestaat, zit achter de plannen voor een ecowijk. En volgens voorzitter Peter van den Berg is er voldoende animo voor. "Twaalf huishoudens zijn lid van de vereniging en daaromheen is er een kring van geïnteresseerden. Dat zijn nog eens twintig huishoudens. Die eerste twintig woningen staan er dus gewoon over drie jaar."

Gezinnen

De ecologische gemeenschap wil graag dat de bewonersgroep zo gemêleerd mogelijk is. "Onze huidige leden variëren in leeftijd van 30 tot 75 jaar. Dat zijn echtparen en alleenstaanden. Van gezinnen kunnen we er nog wel meer gebruiken."
Ecologische woning
Ecologische woning © Omroep Zeeland

Nabuurschap en natuur

De groep enthousiastelingen wil graag op andere manier leven dan mogelijk is in een gewoon huis in een gewone wijk. "We willen meer oog voor elkaar en voor de natuur. De woningen willen we bijvoorbeeld volgens het principe van houtskeletbouw of strobalen bouwen. Ook willen we een gemeenschappelijke ruimte met bijvoorbeeld wasmachines die we delen en een gezamenlijke tuin."
Strobalen woning
Strobalen woning © Omroep Zeeland

Walcherse gemeenten positief

De initiatiefnemers richten zich op Walcheren. Zowel Vlissingen, Middelburg als Veere hebben al locaties aangewezen waar het ecodorp zou kunnen worden gerealiseerd. "Alle Walcherse gemeenten staan er positief in. We moeten nu gaan kijken welke locatie onze voorkeur heeft en of het idee haalbaar is op die plek."

Ecodorp in opmars

Ecodorpen en -wijken zijn in opmars. In Nederland is het een relatief nieuw fenomeen, in andere landen bestaan ze al langer. Door heel Europa zijn 4.000 ecodorpen te vinden. De eerste werd al veertig jaar geleden gebouwd.
Ecodorp Zeeland 2