Tekort aan schoonmaakpersoneel in vakantieparken (video)

Tekort aan schoonmaakpersoneel in vakantieparken (video)
Tekort aan schoonmaakpersoneel in vakantieparken (video) © OZ
CSU zoekt schoonmakers 2
EINDHOVEN - Personeel wervenNaast de inzet van bussen loopt een intensieve campagne om meer personeel te werven. "We benaderen gemeenten om in contact te komen met langdurig werklozen en vragen medewerkers om een oproep op Facebook te zetten", zegt Frouk de Haan, projectleider bij CSU. "En we bellen mensen die mogelijk interesse hebben net zolang terug tot we contact met ze hebben. Zo sprokkelen we nieuwe mensen binnen."
Onderbezetting
Per vakantiepark komt het schoonmaakbedrijf gemiddeld 25 schoonmakers tekort. Dat wordt zo nu en dan opgevangen door uitzendkrachten, maar CSU zet liever eigen krachten in. Na twee tijdelijke contracten van 9 maanden, is het bij CSU mogelijk om in vaste dienst te komen.
Werkende moeders
Volgens De Haan is het om verschillende redenen lastig om voldoende mensen te vinden. "Zeeland is een dunbevolkt gebied en er is een lage werkloosheid", zegt ze. "Mensen die even geen werk hebben vinden snel weer een andere baan. En we hebben vooral op maandag en vrijdag mensen nodig, niet de hele week. Maar dat is dan weer ideaal voor werkende moeders."
Imago
Het imago van schoonmaakwerk in bungalowparken speelt ook een rol. "Ik hoor vaak bij sollicitaties dat mensen denken dat ze maar een kwartiertje krijgen om een hele bungalow schoon te maken", zegt De Haan. "Dat is een hardnekkig gerucht. Er is bij ons geen enkele bungalow of appartement waar minder dan een uur tijd voor is om die schoon te maken. Het is topsport, maar het is zeker te doen." 
CSU zoekt schoonmakers 1

Vies werk

Een ander gerucht is, dat het vies werk is. Vooral het schoonmaken van een wc en de badkamer. Maar volgens schoonmaakster Amalia Diaconu valt dat erg mee. "Als je het met plezier doet, maakt het niet uit." Zij is blij met haar baan, want "werk is werk!" 

Lichamelijk werk

Een hele dag poetsen is best zwaar lichamelijk werk. Maar ook daar ziet Amalia het voordeel van in, want het is beweging. En beweging tijdens haar werk betekent dat ze geen geld kwijt is aan een sportschool.