Heel Rilland vriendelijk voor dementerenden (video)

Heel Rilland vriendelijk voor dementerenden (video)
Heel Rilland vriendelijk voor dementerenden (video) © Omroep Zeeland
Dementievriendelijk Rilland online 3

Verkeersdrempel lijkt zebrapad

RILLAND - Dementerende ouderen raken bijvoorbeeld verward door obstakels op de weg. De verkeersdrempels lijken op een zebrapad, afritten zijn niet goed te onderscheiden van het gewone trottoir en reclameborden verbergen de ingang van de supermarkt. 

Niet makkelijk

De Zeeuwse Huiskamer inventariseert deze obstakels samen met inwoners, de gemeente Reimerswaal en zorginstelling Ter Weel en pakt ze aan. Dat is niet altijd even makkelijk. "Nu zijn de verkeersdrempels net aangelegd, dus we moeten eens kijken hoe snel dat kan", aldus projectleider Don Monfils.
Vindbaar met gps
In het dorp worden verschillende merken gps-trackers getest. Met een gps-tracker op zak zijn dementerende ouderen via een app op de computer te volgen. Verzorgers kunnen in de gaten houden waar iemand zich bevindt. Mochten zij verdwalen, dan zijn ze snel weer te vinden. Een gps-tracker zorgt ervoor dat dementerenden langer zelfstandig naar buiten kunnen en verzorgers hen met gerust hart naar buiten kunnen laten gaan.

Welke is het beste?

Maar welke gps-tracker functioneert het beste? Welke heeft het grootste bereik en is er goede ontvangst in het dorp? Leerlingen van het ROC Scalda testen de verschillende producten die er op de markt zijn.
Dementievriendelijk online1

Alle inwoners betrekken

Belangrijkste pijler van het project is het betrekken van alle inwoners van Rilland. Zo wordt er samen met inwoners een tuin aangelegd bij woonzorgcentrum De Nieuwe Vliedberg. Ook is er een lespakket ontwikkeld voor basisschoolleerlingen. Bedoeling is dat alle inwoners weten wat dementie is en hoe met dementerenden om te gaan.
Grote toename dementie
Elk jaar komen er in Zeeland tweehonderd patiënten met dementie bij. In 2040 is een op de twintig Zeeuwen dement. De stijging is te wijten aan de vergrijzing: er komen steeds meer ouderen bij. Tegelijk worden mensen steeds ouder. En ouderen krijgen sneller dementie.

De Zeeuwse Huiskamer

Rilland Dementievriendelijk is een project van De Zeeuwse Huiskamer. Die organisatie zoekt samen met bewoners, bedrijven, overheden en zorginstellingen oplossingen voor ouderen die langer thuis moeten blijven wonen. In Rilland werken zij samen met zorginstelling Ter Weel, ROC Scalda, de gemeente Reimerswaal en woningcoöperatie R+B Wonen.