'Best zielig dat dementie niet weggaat' (video)

'Best zielig dat dementie niet weggaat' (video)
'Best zielig dat dementie niet weggaat' (video) © Omroep Zeeland
Dementievriendelijk online 2

Beter toegankelijk

RILLAND - "Sommige ziektes gaan weg, maar deze niet. Eigenlijk best zielig", vindt een van de leerlingen. Het lespakket over dementie is een van de vele projecten in Rilland die het dorp beter toegankelijk moet maken voor dementerende ouderen.

Voorlichting

Zo worden de trottoirs verbeterd, richten dorpsbewoners een dementievriendelijke tuin in en wordt er getest welke gps-tracker het beste werkt. En dan is er ook nog eens voorlichting over de omgang met dementerenden voor jong en oud.
© Omroep Zeeland

Opa's met dementie

De kinderen hebben filmpjes gezien, waarin wordt uitgelegd dat dementie een hersenziekte is, die vergeetachtig maakt. In de klas is gepraat over opa's en oma's met de ziekte. Tijn Kil vertelt over een mevrouw met dementie: "Ze vroeg mijn naam. Toen zei ik: 'Tijn'. En toen zei ze later tegen mij 'Pietje'. Daar ben ik maar naar gaan luisteren."

Per ongeluk

Juf Siöbhān Teulings vindt het belangrijk dat kinderen begrijpen dat ouderen met dementie per ongeluk fouten maken. "Dat ze niet belachelijk gemaakt worden, of uitgelachen worden, maar dat de kinderen begrip tonen en op een goede manier kunnen reageren."
'Ze kunnen er niets aan doen' 
Die boodschap hebben de kinderen snel geleerd. Elise van Dongen: "Het klinkt best wel heftig. Maar ze kunnen er niets aan doen." Elise maakt een tekening over goed en fout: Op het ene plaatje reageert een man geduldig op zijn vrouw. Op het andere plaatje zegt hij ongeduldig: "Schiet op".
© Omroep Zeeland

Tekeningen

De kinderen tekenen posters en strips over dementie. Joep Smulders tekent een opa die in het eerste plaatje nog weet hoe zijn kleinzoon heet. Op het laatste plaatje kent hij geen enkele naam meer. "Ook niet meer die van hem", vertelt Joep. "Maar ze kunnen dan nog wel leuk kunnen feesten."

Dementie heeft ook een leuke kant

Dementie vinden de kinderen niet alleen maar zielig. Soms is het ook wel eens leuk. Als een opa of oma vergeet dat ze net een snoepje heeft gegeven en weer met de trommel langs komt.