Mariniers moeten gehoord worden over treinkaping De Punt

Mariniers moeten gehoord worden over treinkaping De Punt
Mariniers moeten gehoord worden over treinkaping De Punt © oz
© oz

Getuigen

DEN HAAG - De rechtbank zegt op dit moment onvoldoende gegevens te hebben om een oordeel te vellen over de vraag of treinkapers opzettelijk zijn gedood door mariniers en wil de zaak daarom verder onderzocht hebben. De mariniers die betrokken waren bij de bestorming van de gekaapte trein bij De Punt in 1977 moeten gehoord worden als getuigen.

Executie

De nabestaanden van twee Molukse kapers die in 1977 zijn doodgeschoten hebben de zaak tegen de Nederlandse Staat aangespannen. Ze willen aantonen dat bij de beëindiging van de kaping de kapers van dichtbij zijn geëxecuteerd. Ze krijgen hierbij hulp van journalist Jan Beckers uit Vlissingen. Lang is volgehouden dat slachtoffers zijn gevallen door beschietingen van buitenaf. Maar in 2013 is duidelijk geworden dat kapers door kogels zijn getroffen die in de trein zijn afgevuurd.
Jarenlang onderzoek
Jan Beckers doet al jarenlang onderzoek naar de treinkaping. Hij werkt intensief samen met één van de kapers: Junus Ririmasse. Ririmasse werd bij de kaping geraakt door tien kogels en heeft voor zijn rol bij de treinkaping acht jaar in de gevangenis gezeten.
Lees ook: Vlissinger wil duidelijkheid over treinkaping

RMS
De trein bij De Punt werd op 23 mei 1977 gekaapt door negen Molukse jongeren. Ze wilden met hun actie aandacht voor de strijd voor een onafhankelijke Molukse republiek, de RMS. Na twintig dagen maakten speciale eenheden van het korps mariniers met geweld een einde aan de treinkaping. Zes treinkapers en twee gijzelaars kwamen bij de bestorming om het leven.